X

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού Eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, ενόψει των εξελίξεων στις συζητήσεις με τους εταίρους και την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

To απόγευμα θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα παραστεί ο Πρωθυπουργός. Η ενημέρωση και η αποτίμηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, η στάση του κόμματος και η συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης.

Χθες, Σάββατο, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις, εντός και εκτός συνόρων, σε μία συντονισμένη προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη στα ζητήματα που μένουν ανοιχτά μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι η χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00.

Επιπλέον επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωζώνης, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο μέσω της πολιτικής συζήτησης να αποτρέψει επιβολή σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Τα σημεία στα οποία παραμένει η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εκτός των εργασιακών και του ασφαλιστικού – όπου σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά  ζητείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – κόλλημα υπάρχει τόσο στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και στο ύψος του ενιαίου ΦΠΑ, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποτρέψει πλήγμα στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και τον τουρισμό.

Ωστόσο οι δύο πλευρές προσέρχονται στο Eurogroup της Δευτέρες αμφότερες με χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία κι ελπίζοντας σε περαιτέρω σύγκλιση στις θέσεις τους για τα παραπάνω θέματα. Επιπλέον αναγνωρίζεται το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, μπροστά μάλιστα και στην απόφαση της ΕΚΤ για την παροχή μέσω ELA που θα ληφθεί την Τετάρτη. Βασική σημασία στην απόφαση, θα παίξει το όποιο αποτέλεσμα της Δευτέρας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρώπης δήλωνε χθες ότι «είμαστε ακόμα μακριά από μια τελική συμφωνία» εξηγώντας ότι στο Eurogroup ωστόσο, «δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, απλώς μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο μήκος κυμαίνονται οι επώνυμες και ανώνυμες δηλώσεις πολιτικών και αξιωματούχων της Ευρώπης όλη την περασμένη εβδομάδα, με χαρακτηριστική τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε «Χαίρομαι που έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί, αισθανόμαστε την κατεπείγουσα ανάγκη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Αντιθέτως, σκληρή στάση κρατά μέρος της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, υπάρχει επίσης η αναγνώριση της προόδου των συζητήσεων, όπως και το επείγον της ρευστότητας, ενώ χθες τόσο ο κ.Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας, βλέπουν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από πλευράς ΕΚΤ, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η χώρα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, παρά το ότι από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα.