X

FT: Έφτασε το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα

Η αποπληρωμή ή όχι της δόσης προς το ΔΝΤ, την ερχόμενη Τρίτη είναι πιο σημαντική από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Ant1news

Οι Financial Times, επανέρχονται στο ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η ερχόμενη Τρίτη είναι μια από τις πλέον κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, η οποία ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Μάλιστα θεωρούν πως το ζήτημα αυτό είναι πιο σημαντικό ακόμα κι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση όμως η εφημερίδα υποστηρίζει πως ακόμα κι αν προχωρήσουμε στην αποπληρωμή της δόσης στις 12 Μαΐου, οι υποχρεώσεις της χώρας στο προσεχές διάστημα είναι τόσες  που θα καταστήσουν το φετινό καλοκαίρι, είναι «μακρύ, καυτό και γεμάτο με κόντρες και στρες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται πως ενδεχόμενη μη αποπληρωμή της δόσης δεν θα επιβαρύνει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα πλήξει και την αξιοπιστία του ΔΝΤ, «Η ενασχόληση του ΔΝΤ με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ευχάριστη. Ακόμη και πριν αναλάβει την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση δεν ήταν δύσκολο να βρεις κάποιον αξιωματούχο του ΔΝΤ που να μην γκρινιάζει για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ορισμένες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αποκάλυψαν πλήθος λαθών τόσο στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην εν γένει στάση του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης. Πρόκειται για θέματα τα οποία εξετάζονται εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.