X

Με προσδοκίες προόδου το σημερινό Eurogroup

Σύγκλιση απόψεων επιδιώκει η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup, στέλνοντας ένα μήνυμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της "θηλιάς" της ρευστότητας.Το μήνυμα Βαρουφάκη προς τους δανειστές.

Ant1news

Το μήνυμα για λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα καλείται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές στο σημερινό Eurogroup.

Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου και της πολύωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για «έντιμη συμφωνία στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς και η πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο κλιμακίων (Brussels Group), όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή τις επαφές του κ.Τσίπρα. H Aθήνα, που έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις, περιμένει το μήνυμα που θα οδηγήσει σε χαλάρωση της «θηλιάς» της ρευστότητας. Η ΕΚΤ πρέπει να λάβει το μήνυμα με μια σαφή δήλωση προόδου από το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας το πρωί στο ραδιοσταθμό "Κόκκινο" ανέφερε οτι «η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών». Ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες,εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομιών που επιστρέφουν σήμερα στη δουλειά τους. Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει ο Υπουργός έχει κι άλλους αποδέκτες: τους δανειστές, στους οποίους υπογραμμίζει τη διαφορετική αντίληψη περί μεταρρυθμίσεων.

«Σήμερα σημειώνουμε την πρώτη πράξη αυτής της δέσμευσης και τη χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία για να απαντήσουμε στους δανειστές που κατηγορούν την κυβέρνησή μας ότι τέτοιες πράξεις αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης αποτελούν «υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις». Τους θυμίζουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ.Βαρουφάκη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συμμετείχε και στις δύο συνεδριάσεις, να δέχεται τις θέσεις πολλών στελεχών να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιπλέον υποχωρήσεις. Δευτερευόντως, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να συνδεθεί η αυριανή πληρωμή στο ΔΝΤ με το σημερινό αποτέλεσμα του Eurogroup.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Επικρατείας υπεύθυνου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος παραμένει ανοιχτό.

Μονόδρομο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ενώ αντιθέτως ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ίδια εκπομπή είπε οτι δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα προσθέτοντας οτι ακόμα και μια μέτρια συμφωνία είναι προτιμότερη από τη ρήξη.

Το ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο είναι εμφανές και αποδεκτό και το μόνο που επισήμως επιβεβαιώθηκε μετά το κυβερνητικό συμβούλιο είναι η ότι ισχύει η θέση για  «για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, να υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, από την οποία δεν είναι απίθανο να προκύψουν εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Eurogroup εκτός της ex officio συμμετοχής του Γιάνη Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα της Αθήνας σήμερα θα είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον κ.Τσίπρα να είχε χθες συνομιλίες με ξένους ηγέτες, τις οποίες θα συνεχίσει και σήμερα.