X

Η «καυτή» εβδομάδα της ελληνικής οικονομίας

Με Eurogroup ξεκινά εβδομάδα, για να ακολουθήσει η αποπληρωμή στο ΔΝΤ, η απόφαση της ΕΚΤ και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group.

Ant1news

Mόνο ένα να από τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι το σημερινό Eurogroup, με τη συζήτηση γύρω από το αν αύριο θα η Αθήνα θα αποπληρώσει ή όχι τη δόση της προς το ΔΝΤ, να φουντώνει τις τελευταίες μέρες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, πάντως, μιλώντας σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1, «έσβησε» το σενάριο αθέτησης των ελληνικών υποχρεώσεων, δηλώνοντας ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης υπάρχουν, ενώ συμπλήρωσε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι επίσης διασφαλισμένα.

Η διαπραγμάτευση όμως, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνεχίζει κυρίως με πολιτικούς όρους, έχει παραπάνω από ένα μέτωπα. Την ίδια στιγμή, οι δανειστές πιέζουν για εξεύρεση τεχνικών λύσεων.

Μετά το σημερινό Eurogroup και την αυριανή αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, ακολουθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και στη συνέχεια η συνέχεια των διαπραγματεύσεων πάνω στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Αυτό που σήμερα προσδοκά η κυβέρνηση είναι μια θετική δήλωση από το Eurogroup. Δήλωση που αφενός θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τελευταία σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων, αφετέρου να επισημαίνει την ανάγκη κάλυψης των αποστάσεων που ακόμα υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αυριανή δόση που πρέπει να καταβληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ύψους 710 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα, ωστόσο διακινούνται σενάρια ότι υπάρχουν εισηγήσεις να μην καταβληθούν, με σκοπό να καταστεί σαφές προς όλες τις πλευρές ότι το πρόβλημα των ταμειακών διαθέσεων, τα οποία δεν επαρκούν, είναι μεγάλο. Αυτή τη στιγμή άλλωστε, το ότι το ποσό είναι διαθέσιμο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κατάσταση των ταμείων είναι στο «κόκκινο». Η πρώτη δόση των μισθών του Δημοσίου (200 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί την Τετάρτη, ενώ υποχρεώσεις για μισθού, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και συντάξεις, ύψους 1,9 δις, θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες θέλουν την «τρύπα» στα ταμεία για το Μάιο να βρίσκεται στα 1,6 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε η λογική της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, αφού το αντίθετο θα οδηγούσε σε νέο βήμα πιέσεων ρευστότητας προς τη χώρα.

Την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασιστεί να θα υπάρξει περαιτέρω απομείωση των αξιών των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητα. Απόφαση που δεν έχει συνάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις.

Μετά το πέρας του Eurogroup των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο Brussels Group. Εκεί είναι που θα ανοίξουν εκ νέου τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές ζητούν μέτρα 3 δις ευρώ για φέτος, με σκοπό το κλείσιμο του προϋπολογισμού με πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ. Τα άλλα δύο θέματα είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Οι δανειστές δεν υποχωρούν, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει επιμόνως ότι εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της.