X

Με μικρό καλάθι και αντικρουόμενες απόψεις το Eurogroup

Βαρουφάκης και Σέλινγκ κάνουν λόγο για πρόοδο, ενώ ο Σόιμπλε τονίζει ότι μόνο ο καιρός βελτιώθηκε. Μικρό καλάθι κρατά ο Πάντοαν, δεν βλέπει απόφαση ο Μοσκοβισί.

Ant1news

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στην ευρωζώνη λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα και μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Παρ όλα αυτά, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η χώρα έχει συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, κυρίως από τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, για να καλύψει τις υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά στις πληρωμές έως τα τέλη Μαΐου.

Το πρακτορείο Reuters, πάντως, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο για πολύ μικρή πρόοδο στα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και πιστωτών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα, ενώ δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη σε βασικά σημεία που σχετίζονται με τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και το 2016.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάντως, προσερχόμενος στο Eurogroup είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Για μικρή ως μηδαμινή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξη του στο χώρο που πραγματοποιείται το Eurogroup. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το άκρως δηκτικό σχόλιο του, όταν απαντώντας στο ερώτημα αν έχει βελτιωθεί το κλίμα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, είπε πώς μόνο ο καιρός έχει βελτιωθεί.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γέργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος. «Η Ελλάδα έχει μια καινούργια συνεργασία με τους θεσμούς που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε. Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup είναι το ίδιο πρόσωπο που ξεκίνησε τις διαδικασίες και όλες αυτές τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, σημείωσε πως όταν αλλάζει η διαπραγματευτική ομάδα δυσκολεύει η διαδικασία γιατί είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Από πλευράς του ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να υποβάλει η χώρα μας συγκεκριμένες προτάσεις, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Προσερχόμενος στο χώρο της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ερωτηθείς σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι ένα ελληνικό δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ είναι πιθανό, όμως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να το αποφασίσει, «δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως ανεξάρτητη και το Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να στείλει σήμα στην ΕΚΤ για το τι θα κάνει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί, ωστόσο, είναι το μήνυμα του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ στο Tweeter, όπου υποστηρίζει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στη διαδικασία αλλά όχι πρόοδος επί της ουσίας και ότι παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες και σε αυτά που πράττει στην Αθήνα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup «θα είναι σημαντική αλλά όχι καθοριστική. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για να επιτρέψουν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας».

Ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από τους υπουργούς, αν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα δώσει τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Κάτι παρόμοιο λέει και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση.