X

Υποκλοπές, συνωμοσίες και κόντρες για το mail που άναψε φωτιές

Έντονη διαμάχη για την  υποκλοπή, όπως καταγγέλει ο παραλήπτης του, του email με τα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της χώρας, που "άναψε φωτιές" στις σχέσεις Μαξίμου-Τράπεζας της Ελλάδας.

Ant1news



Υποκλοπή καταγγέλλει ο παραλήπτης του mail με τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, η διαρροή του οποίου προκάλεσε την επιδείνωση των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας TheTOC, Θανάσης Τσεκούρας, στον οποίο απευθυνόταν το e-mail, κάνει λόγο για υποκλοπή του από παρακρατικούς μηχανισμούς, στρέφοντας τα βέλη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διότι το δημοσίευσε χωρίς την άδεια του και τον παρουσιάζει ως «ενορχηστρωτή» συνομωσίας, ενώ απλώς διασταύρωνε γνωστά στοιχεία με πηγή του, κάτι που όπως αναφέρει αποτελεί δημοσιογραφικό καθήκον.

Όπως γράφει σε άρθρο του o Θανάσης Τσεκούρας "Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική «πηγή» που εμπιστεύομαι. Απ΄ ότι γνωρίζω, έτσι λειτουργούν οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον στις ευνομούμενες χώρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ερωτώ λοιπόν: Πως βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Είναι προϊόν υποκλοπής; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων υποκλοπών, εκτός από παρακρατικούς μηχανισμούς; Από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας;".

Η απάντηση από την Εφημερίδα των Συντακτών

"Έσπευσαν, βεβαίως, κάποιοι να κατηγορήσουν, εμμέσως πλην σαφώς, την «Εφ.Συν.» για «υποκλοπή». Σας πληροφορούμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η εφημερίδα μας δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς υποκλοπείς (hackers, επί το ελληνικότερον). Διαθέτει όμως πηγές, και μπορεί να έχει στη διάθεσή της ντοκουμέντα δίχως να χρειάζεται να υποκλέψει τίποτα και από κανέναν", απάντησε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Έντονη αντίδραση από την Έλλη Στάη και επιστολή στον Πρωθυπουργό

Από την πλευρά της, η Έλλη Στάη, Πρόεδρος του THETOC.GR, επισήμανε ότι «αυτή η φιμωτική αβάσιμη κριτική στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ!! Που μάλιστα με χαρά δημοσιοποιούν και διαφημίζουν και καθιστούν και ποινικά κολάσιμη τη δήθεν κριτική τους».

Η Έλλη Στάη, αντέδρασε έντονα στα δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, που έκαναν λόγο για πολιτική συνωμοσία μέσω της ιστοσελίδας της, αναφερόμενη σε επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων με τελικό στόχο την χειραγώγηση της δημοσιογραφίας.



"Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις δύο ώρες μετά την αποστολή του e-mail από τον Δ.Κ. στις 6 Μαΐου 2015 και ώρα 2.12 μ.μ., στην ηλεκτρονική εφημερίδα «the toc», την ίδια μέρα στις 4.18 μ.μ., δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο κείμενο με το ίδιο περιεχόμενο, απλώς λίγο πιο «δημοσιογραφικά» γραμμένο (…) Από το περιεχόμενο και μόνο προκύπτει σαφώς ο στόχος: η υπονόμευση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, ώστε η κυβέρνηση Τσίπρα να αποτελέσει, όπως φρονεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, απλώς «μια αριστερή παρένθεση»", σχολίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

«Όλα αυτά τα στοιχεία τα πήραμε από δημοσιογραφικές πηγές. Τέτοιο έγκλημα... Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον ...φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας. Η δημοσιοποίηση αντικειμενικά έγκυρων στοιχείων ελεγμένων όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και καλή πρακτική είναι συνωμοσία; Τι να επιλέξουμε δηλαδή κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών” την αποχή ή τη φίμωση;», απάντησε η Έλλη Στάη.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι εφόσον υπάρχει καταγγελία για υποκλοπή πρέπει να διερευνηθεί, ενώ η Έλλη Στάη απηύθυνε ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό.

«Σε θέματα δεοντολογίας είναι αρμόδια η ΕΣΗΕΑ, η Κυβέρνηση δεν θα μπει στη διαδικασία ελέγχου της προέλευσης του εγγράφου, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης», ανέφερε σχετικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Την ίδια ώρα, η Έλλη Στάη, στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει: «Θα ήταν εύκολο να γελάσει κανείς με το αβάσιμο κι ανυπόστατο όλων αυτών, αν δεν βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Για αυτό σας καλώ και σας ζητώ να πάρετε θέση για αυτού του τύπου τα ζητήματα και να ανοίξουμε δημόσιο διάλογο για μείζονα θέματα δημοκρατίας, όπως είναι η αχειραγώγητη Δημοσιογραφία».

"Από τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών πήγαμε στις υποκλοπές email !!! Αυτό είναι, πράγματι, η αλλαγή «καθεστώτος» που έχουν εξαγγείλει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διά στόματος Τσίπρα!!!", σχολίασε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα.

To TheTOC ζήτησε πάντως από την Δικαιοσύνη, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, διερεύνηση της υποκλοπής, όπως καταγγέλλει, του επίμαχου mail.