X

Eurogroup: χρειάζεται ακόμη χρόνος και προσπάθεια για συμφωνία κι εκταμίευση

Ντάισελμπλουμ: χρήματα, μετά τις μεταρρυθμίσεις. Μοσκοβισί: ανάγκη για συμφωνία πολύ πριν τον Ιούνιο. Αγκάθια εργασιακά και Ασφαλιστικό.

Ant1news

Σε αναγνώριση της προόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους προχώρησε το Eurogroup, ωστόσο με μία δήλωση που έχει ακόμη αρκετά «αλλά» και κυρίως δεν ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα, η οποία στενάζει από την αναιμική ρευστότητα.

Όπως τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εταίροι χαιρετίζουν την βούληση της Αθήνας για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο μία συμφωνία, όμως τονίζουν ότι όλα στηρίζονται στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και μόνο με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και βημάτων που έχουν συνομολογηθεί σε αυτήν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Νωρίτερα πάντως κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν με νόημα «δεν περιμένουμε από το Eurogroup τίποτα φοβερό. Δεν είναι καταληκτικό αυτό το Eurogroup. Θα βγει μια ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έχει δείξει διάθεση, έχει κάνει προτάσεις, όμως ότι χρειάζεται κι άλλη δουλειά».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές «εμείς δεν ζητάμε έκτακτο Eurogroup ούτε το αρνούμαστε, καθώς θέλουμε λύση το συντομότερο, δεδομένου ότι εκτιμούμε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αλλάξει στάση».

Η ανακοίνωση του Eurogroup 

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι «καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως».

Όπως  τονίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία».

Με το ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναβάλλει για αργότερα - και υπό τον όρο να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες απο την πλευρά της Ελλάδας, ώστε να βρεθεί κοινό πεδίο με τους δανειστές - την όποια συμφωνία η οποία θα αποκαταστήσει και την ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ντάισελμπλουμ: υπάρχει πρόοδος, μένει αρκετός δρόμος

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την λήξη του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η συζήτηση έχει αναπτυχθεί επί όλων των σημαντικών θεμάτων, επανέλαβε ωστόσο ότι βάση για όποια συζήτηση αποτελεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος απομένει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ελπίζουμε και έχουμε κοινό στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε.

Αναφερόμενος, δε, στη ρευστότητα δήλωσε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνηση να τη χειριστεί. Για να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup 

 

Μοσκοβισί: Συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές

Ο Επίτροπος Οικονομικών επεσήμανε ότι υπάρχει ορατή πρόοδος μετά το Eurogroup της Ρίγας, λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχει μία μέθοδος στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, "όχι τέλεια, αλλά πιο δημιουργική", όπως είπε  χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχει πρόοδος σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως όμως υπογράμμισε "υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό" για τα οποία η Ελλάδα πρέπει να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, όπως είπε. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε το σήμα για ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών λέγοντας ότι "πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου".



Από πλευράς, του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε επίσης τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.