X

Βαρουφάκης: Στόχος μας η συμφωνία πριν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας

Δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους και στάθηκε στο καλό κλίμα της συνεδρίασης.

Ant1news

Στο καλό κλίμα που κυριάρχησε κατά της διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο κ. Βαρουφάκης έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία πριν οι πιέσεις από πλευράς ρευστότητας γίνουν δεσμευτικές και ασφυκτικές.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΚΤ δήλωσε πως η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, η οποία δέχεται εντολές και από εμάς και από το Eurogroup και από τις αρχές της και η ίδια κρίνει πότε κάνει την όποια κίνηση κρίνει ότι πρέπει να κάνει.

Γι’ αυτό λοιπόν όπως δεν χρειάστηκε απόφαση για την άρση της εξαίρεσης αποδοχής ομολόγων ως εγγυήσεις έτσι δεν χρειάζεται και σήμερα σχετική απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης συμπλήρωσε πως «θα έπρεπε να έχει επιστρέψει το καθεστώς αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ώστε να αποκατασταθεί η ροή παροχής ρευστότητας, το καταθέτω στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

Ο κ. Βαρουφάκης  διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι, «η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους».

Σε ότι αφορά τις υφιστάμενες διαφορές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δήλωσε, «Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες για ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ υπάρχει μεγάλη σύγκλιση όχι κοινή θέση, αλλά σύγκλιση».

Ο κ. Βαρουφάκης στάθηκε αρκετά στο θέμα του Ασφαλιστικού Συστήματος, υποστηρίζοντας πως κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και μη δηλωμένης εργασίας. Για να γίνει βιώσιμο, το Ασφαλιστικό χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και παράλληλα ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, εξορθολογισμός τους και να υπάρξει μία σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μάλιστα έφερε και ένα παράδειγμα, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα πως γίνεται να υπάρχουν συνταξιούχοι στην ηλικία των 58 ετών στην Ελλάδα, λέγοντας πως ένας Γερμανός που θα χάσει τη δουλειά του στα 60 του, θα πάρει τα επιδόματα του και στα 65 του θα περάσει στη σύνταξη, κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του με τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως, «Οι συναντήσεις μου με τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε είναι πάντοτε φιλικές, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και  πάντα εποικοδομητικές. Σήμερα ήταν η πιο φιλική από όσες συζητήσεις έχουμε κάνει, μια συζήτηση από την οποία  έχω μάθει πράγματα κι ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος, όμως δεν θα σας πω περισσότερα, διότι έχουμε συμφωνήσει όσα είπαμε να μείνουν μεταξύ μας».

 Τέλος σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει λόγος για δημοψήφισμα έχουμε νωπή και σαφή εντολή και διαπραγματευόμαστε βάσει αυτής».

Σε άλλη του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλες, είπε τα εξής:

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνησή μας πασχίζει, διαπραγματεύεται, εργάζεται νυχθημερόν  για να πετύχει μια λυτρωτική συμφωνία, για να βρει, στο πλαίσιο του Eurogroup, τον κοινό τόπο μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού μεταμνημονιακού προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η  Ιανουαρίου.

Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν εύκολη. Πολιτικές διαφορές, αλλά και διαφορές όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία που ταιριάζει σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, ήταν σημαντικές. Το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξε μεγάλη σύγκλιση στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως λόγω της δικής μας υπερπροσπάθειας και των μεγάλων υποχωρήσεων που κάναμε, πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού, της βασικής αρχής να μην συμβιβαστούμε σε πολιτικές που συνολικά αναπαράγουν την κρίση.

Σήμερα το Eurogroup κατέγραψε τη σύγκλιση και σημείωσε τις προσπάθειές μας σε ένα γενικά θετικό κλίμα. Παράδειγμα, οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup καταδίκασαν τις απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς «διαρροές» στο προηγούμενο Eurogroup της Ρίγα.

Η προσπάθεια για εξεύρεση στο αμέσως επόμενο διάστημα μια συμφωνίας επίλυσης της κρίσης, άνευ νέων κοινωνικών αδικιών και υφεσιακών επιπτώσεων, συνεχίζεται. Και συνεχίζεται σε καλό κλίμα.