X

Σε ποια μέτρα συμφωνούν, ποια μέτωπα παραμένουν ανοιχτά

Για συγκλίσεις αλλά και σημαντικές διαφορές έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί. Παραμένουν τα αγκάθια σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Ant1news

Κοντά σε συμφωνία για αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης καθώς και για τα «κόκκινα δάνεια» βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup , έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις όμως υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο υπάρχει πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα, σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα "κόκκινα δάνεια", ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει εναλλακτικές προτάσεις για αυτά τα ζητήματα. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι δύο  πλευρές αναμένεται να καταλήξουν στο ύψος του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος φαίνεται να «κλειδώνει» στο 18%- 19% κι ενός μειωμένου  το 6,5%  με  9%. Στόχος, να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα απο ΦΠΑ κατά 1 δις ευρώ ετησίως.

 Σε ότι αφορά τα "κόκκινα δάνεια" οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ετοιμάζεται λύση - πακέτο σε συνενόηση με την ΕΚΤ.

 Ο Γιάννης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρθηκε στις διαφορές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες για ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ υπάρχει μεγάλη σύγκλιση όχι κοινή θέση, αλλά σύγκλιση».

Αγκάθια το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

Ωστόσο, τα μέτωπα του ασφαλιστικού και των εργασιακών παραμένουν ανοιχτά με την κυβέρνηση να διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" της.

Οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την εφαρμογή του μέτρου της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ενώ για τα εργασιακά επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και στη μη προώθηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 Ο κ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις του στάθηκε αρκετά στο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως κανένα σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και μη δηλωμένης εργασίας. "Για να γίνει βιώσιμο, το ασφαλιστικό χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και παράλληλα ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, εξορθολογισμός τους και να υπάρξει μία σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων" είπε.

Μάλιστα έφερε και ένα παράδειγμα, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα πως γίνεται να υπάρχουν συνταξιούχοι στην ηλικία των 58 ετών στην Ελλάδα, λέγοντας πως ένας Γερμανός που θα χάσει τη δουλειά του στα 60 του, θα πάρει τα επιδόματα του και στα 65 του θα περάσει στη σύνταξη, κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα.