X

Economist: Άθλος του Ηρακλή η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Ως Ηράκλειος άθλος για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται η κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων, όπως αναφέρει ο Economist.

Ant1news


Ηράκλειο άθλο χαρακτηρίζει ο Economist την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ από την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, μπορεί να δόθηκε η εντολή για την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η αποπληρωμή αποτελεί μόλις την αρχή ενός ιδιαίτερα καυτού καλοκαιριού.

Mέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει ακόμη 2 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και ακόμη 6,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ.

Για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, η Αθήνα πρέπει να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης, αλλά και πιθανότατα να συμφωνήσει σε ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, συμπληρώνει, προς το παρόν Αθήνα και δανειστές δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι η προώθηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αντί του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές τους και οι πνευματικές τους ρίζες είναι ακριβώς οι ίδιες.

Οι υπουργοί Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώην τραπεζίτες ή τεχνοκράτες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακαδημαϊκοί, γράφει ο Economist. Και συνεχίζει: Οι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος, πριν γίνουν υπουργοί, ήταν καθηγητές Οικονομικών. Ο Βαρουφάκης έχει ''αγκαλιάσει'' τον Μαρξ και τον Κέυνς, ενώ ο Τσακαλώτος έχει ως έμπνευση οικονομολόγους που έχουν αριστερή προσέγγιση, ενώ η Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στην παρούσα κυβέρνηση, σπούδασε στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών, ένα φυτώριο αριστερής σκέψης στη Νέα Υόρκη.