X

Βαρουφάκης: Δύο εβδομάδες για συμφωνία ή «πρόβλημα» λόγω έλλειψης ρευστού

"Τροχάδην" 15 ημερών ελλείψει χρόνου-χρήματος. Ποιά μέτρα ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία. Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ant1news

Από τις 14:00 συνεδριάζει, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου τίθενται επί τάπητος οι εξελίξεις μετά απο το Eurogroup, να αποσαφηνιστούν τα πεδία σύγκλισης με τους εταίρους και ει δυνατόν να "κλείσουν" θέματα στα οποία οι διαφορές με τους δανειστές είναι μικρές, αλλά και για να επιβεβαιωθούν ή να επανακαθοριστούν οι "κόκκινες γραμμές" της Αθήνας στα ακανθώδη ζητήματα, κυρίως τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό και λιγότερο όπως φαίνεται τα δημοσιονομικά, τα οποία χωρίζουν τις δύο πλευρές απο μια συμφωνία.

Όλα αυτά ελλείψει χρόνου και κυρίως χρήματος, όπως είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έθεσε το επιτακτικό πρόβλημα της ρευστότητας για τη χώρα μας, μετά τα μηνύματα που έστειλε το Eurogroup στην Ελλάδα για περαιτέρω επιτάχυνση των προσπαθειών προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στα «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων.

«Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα κατεπείγον θέμα. Είναι παγκοίνως γνωστό και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας υποκρινόμενοι ότι είναι αλλιώς. Το γεγονός ότι δεν είναι μέρος του ανακοινωθέντος σημαίνει ότι τα μέλη του Eurogroup δεν το έκριναν αρμόζον να αναφερθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, παραδεχόμενος πως το πρόβλημα ρευστότητας θα είναι ιδιαίτερα οξύ σε διάστημα εβδομάδων. 

«Σκεφθήκαμε και αποφασίσαμε τί είναι το ουσιώδες για να ανακοινώσουμε δημόσια τις μεγάλες προσπάθειες που ευόδωσαν, να συντηρήσουμε το καλό κλίμα, για να επιλύσουμε το ζήτημα το γρηγορότερο δυνατό, και προτού οι περιορισμοί της ρευστότητας αρχίζουν να γίνονται δεσμευτικοί. Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος που έχουμε μπροστά μας μιλάμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, θέτοντας το χρονικό πλαίσιο για τη συμφωνία.

«Δεν είχαμε λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση ρευστότητας. Ο Έλληνας ομόλογός μας διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους στους διεθνείς δανειστές, αλλά έχετε δίκιο, όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο δυσβάσταχτα τα χρονικά περιθώρια. Γι΄ αυτό και λέω ότι πρέπει να βιαστούμε, προτού τα πράγματα πάρουν λάθος τροπή. Εμείς δεν κατευθύνουμε την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση το κάνει αυτό», επισήμανε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ παίρνει ανεξάρτητα τις δικές της αποφάσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως είναι «σημαντικό ότι η Ελλάδα καταφέρνει να πληρώνει έγκαιρα. Γιατί η μη πληρωμή μικροποσών θα είχε παρόμοιες νομικές συνέπειες όπως και η μη πληρωμή μεγάλων ποσών».

«Καυτές πατάτες» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν οι αποκλίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά κλήθηκε να παρουσιάσει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις. «Για όσα δεν εφαρμόσουν, θέλουμε ισοδύναμα», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Αντίθετα, σύγκλιση παρουσιάζεται στις αλλαγές στον ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε και για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το δημοψήφισμα έγκειται πάντα στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αντλήσει τη στήριξη του ελληνικού λαού όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Δεν υπάρχει δέσμευση να το χρησιμοποιήσουμε. Ένιαι εργαλείο που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει στην οθόνη του ραντάρ», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αν υπάρξει δημοψήφισμα, δεν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος πριν από το δημοψήφισμα. Γι'  αυτό και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός σε αυτό», τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε η πρόοδος και το επείγον της κατάστασης, όμως οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει μία συνολική συμφωνία προτού γίνει η όποια εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα μας. Στόχος της Αθήνας είναι να δοθεί ανάσα ρευστότητας από τους δανειστές σε έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου.