X

Κομισιόν: Μειώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Έκθεση «βόμβα» της Κομισιόν ανατρέπει τα δεδομένα στο ασφαλιστικό. Στα 67,3 έτη το όριο συνταξιοδότησης το 2050. Μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ant1news

Ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχει η Ελλάδα το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομικές προβλέψεις μέχρι το 2060 και  τη δημογραφική κατάσταση στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στα 67,3 έτη προβλέπεται το όριο συνταξιοδότησης το 2050 όταν σήμερα το πραγματικό όριο βρίσκεται στα 62 έτη.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει για το ασφαλιστικό ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία πέντε χρόνια και που αναμένεται μέχρι το 2060 να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 14,3%, το ποσοστό επί του ΑΕΠ μετά από 45 χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού το 2015, η έκθεση της Κομισιόν χαρακτηρίζει την Ευρώπη γκρίζα ήπειρο, με αύξηση των ηλικιωμένων, ενώ μέσα στα επόμενα 45 χρόνια θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων, ως άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που θα υποστούν μείωση πληθυσμού, έως το 2060, κατά 23%, την στιγμή που οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, θα αυξάνονται σχεδόν κατά περίπου μισό εκατομμύριο.