X

«Πλαστικό» χτύπημα στην φοροδιαφυγή ετοιμάζουν Δραγασάκης-τράπεζες

Σχέδιο "εξαφάνισης" των μετρητών και συναλλαγές κυρίως μέσω καρτών. «Μάχη» για ρευστότητα στην αγορά. Ο Π. Ρουμελιώτης, αναζητά πόρους μέσω των BRICS.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Διορία 30 ημερών για να δώσει σαφείς απαντήσεις και να προτείνει λύσεις σε Κυβέρνηση και τράπεζες, για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα και γρήγορα οι ψηφιακές συναλλαγές και οι αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας έχει κοινή ομάδα έργου που συστήθηκε σήμερα.

Η συγκρότηση της αποφασίστηκε στην συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν το «καυτό» θέμα της ρευστότητας, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων που φαίνεται πως ήδη ξεπερνούν τα 80 δις ευρώ και η δυνατότητα αύξησης της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων.

Από τα βασικότερα αντικείμενα της συνάντησης ωστόσο εξελίχθηκε η αναζήτηση τρόπων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσω της αύξησης των συναλλαγών, ηλεκτρονικά  μέσω τραπεζών ή με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Η Κυβέρνηση καταστρώνει ήδη σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών ώστε να μειωθεί η χρήση του φυσικού χρήματος στις συναλλαγές, μειώνοντας έτσι σημαντικά τηην φοροδιαφυγή, καθώς για αγορές μέσω τραπέζης, υποχρεωτικά εκδίδονται αποδείξεις, αλλά ακόμη σημαντικότερο μπορεί ο ΦΠΑ να παρακρατείται στην πηγή, να διαχωρίζεται από την τράπεζα κι έτσι μετά από μία αγορά, να πηγαίνει αυτομάτως σε λογαριασμό του Δημοσίου ο ανάλογος ΦΠΑ και στον λογαριασμό του καταστηματάρχη το υπόλοιπο ποσό.

Για την ρευστότητα στην αγορά

Ο Γιάννης Δραγασάκης και οι επικεφαλής των τραπεζών, συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία τους, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που υπάρχουν σε μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.), ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τους συνομιλητές του  και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

Ο Ρουμελιώτης για την BRICS

Στην ίδια συνάντηση, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποίησει, εφόσον είναι εφικτό και συμφέρον για την χώρα, την συμμετοχή της στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (των αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά κανόνα πολυπληθών χωρών του Πλανήτη), δηλαδή της τράπεζας που ετοιμάζουν ως «αντίπαλον δέος» στο ΔΝΤ η Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική (τα αρχικά των χωρών στα λατινικά σχηματίζουν το αρκτικόλεξο BRICS).

Μάλιστα, με απόφαση της Κυβέρνησης, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ορίστηκε υπεύθυνος για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής της Ελλάδας στο νέο αυτό εγχείρημα.