X

Διδακτορικό σε ηλικία… 102 ετών!

77 χρόνια μετά την κατάθεση της διατριβής της, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος της από τους Ναζί.

Ant1news

Η Ίνγκεμποργκ Ράποπορτ ήταν 25 ετών όταν κατέθεσε τη διατριβή της, με θέμα τη διφθερίτιδα, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Χρειάστηκε, όμως, να περιμένει 77 χρόνια προκειμένου να λάβει το διδακτορικό της!

Ήταν το 1938, πέντε χρόνια αφότου ο Αδόλφος Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, και οι Ναζί είχαν επιδοθεί στο κυνήγι Εβραίων.

Η μητέρα της είχε εβραϊκές ρίζες και η Ίνγκεπορτ ήταν τυχερή που η ίδια και η οικογένειά της γλίτωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκατέλειψαν τη ναζιστική Γερμανία.

Αφού έκανε την πρακτική της σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, της Βαλτιμόρης και του Οχάιο, η Ίνγκεπορτ έκανε μία επιτυχημένη σταδιοδρομία ως παιδίατρος στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Το 1944 παντρεύτηκε έναν Αυστριακό με εβραϊκές ρίζες, τον βιοχημικό Σάμουελ Ράποπορτ, και απέκτησε μαζί του 4 παιδιά. Έξι χρόνια αργότερα, ακολούθησε τον σύζυγό της στην Ελβετία και από εκεί στην Αυστρία και στη συνέχεια στην Ανατολική Γερμανία. Εκεί ο Ράποπορτ ίδρυσε ένα βιοχημικό ινστιτούτο, το οποίο διεύθυνε μέχρι τον θάνατό του, το 2004.

Η Ίνγκεπορτ δημιούργησε την πρώτη κλινική για νεογνά στο Charité Hospital του Βερολίνου. Παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει με το σπαθί της την επαγγελματική καταξίωση, δεν ξέχασε ποτέ την αδικία σε βάρος της από το ναζιστικό καθεστώς.

Με τη βοήθεια του γιου της, Τόμας, ο οποίος έγινε καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ, έφερε το θέμα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Εκεί, όμως, συνάντησε γραφειοκρατικά εμπόδια, αφού ο φάκελός της είχε χαθεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντί να δεχθεί ένα τιμητικό δίπλωμα, η Ίνγκεπορτ επέλεξε να δώσει ξανά εξετάσεις. Μόνο που λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, η όρασή της δεν της επέτρεπε να μελετήσει και χρειάστηκε τη βοήθεια φίλων των παιδιών της που της μετέφεραν μέσω τηλεφώνου όσα στοιχεία ήθελε να βρει μέσω του διαδικτύου.

Η επιμονή της τη δικαίωσε και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου την ενημέρωσε πως θα λάβει το διδακτορικό της σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου.

Διανύοντας το 102ο έτος της ηλικίας της, η Ίνγκεπορτ Ράποπορτ θα γίνει η γηραιότερη που θα λάβει διδακτορικό στην Ιατρική και το όνομά της θα γραφτεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε 97χρονο.