X

Bloomberg: Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα θα συνταχθεί τις επόμενες ημέρες

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα και "μηνύματα" Λαφαζάνη-Ζωής. Τι λέει ο Τόμσεν. Ποιά «αγκάθια» παραμένουν. Στις 19:00 το Brussels  Group.

Ant1news

Για τις 19:00 απόψε έχει οριστεί η νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τον τρόπο οργάνωσης και επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους εταίρους, με πρώτο στόχο να κλείσουν μέτωπα και να μείνουν όσο λιγότερα ανοιχτά θέματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα επόμενα 24ώρα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να αρχίσει η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Η εξέλιξη αυτή, που μαρτυρά ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι και σύγκλιση σε όλους τους τομείς, έρχεται ενώ πυκνώνουν οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση τόσο από τους εταίρους όσο και από το εσωτερικό, ιδίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν επεσήμανε τους κινδύνους που θα υπήρχαν από μία διάσπαση του ευρώ, τονίζοντας ότι ένα Grexit θα δημιουργούσε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς των πολιτικών της ότι η νομισματική ένωση είναι μόνιμη.

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις στο δρόμο προς τη συμφωνία

Τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς και τις εκτιμήσεις του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.  Ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, διαπίστωσε μικρή πρόοδο και βελτίωση στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, όμως τόνισε ότι «η κατάσταση απέχει ακόμη από το να χαρακτηριστεί ιδεώδης».

Όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί σύγκλιση των δύο πλευρών σε τρία θέματα: στη φορολογική διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), στο πτωχευτικό δίκαιο (κόκκινα δάνεια) και στην αναθεώρηση του ΦΠΑ. Σχετικά με τις αποκλίσεις, τόνισε ότι οι αποστάσεις παραμένουν στις συντάξεις, στα εργασιακά, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Διαψεύδει τα περί Plan B για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε παράλληλα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το «ΔΝΤ εργάζεται πάνω σε ένα "σχέδιο Β για την Ελλάδα"».

Βάιντμαν: Δεν μπορεί η ΕΚΤ να είναι ο σωτήρας της ελληνικής οικονομίας

Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιείται ως ο τελικός σωτήρας για την ελληνική οικονομία και να προχωρά συνεχώς σε αύξηση του ELA, ήταν το μήνυμα που έστειλε την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος, πάντως τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Επεισοδιακή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ - «Aπασφάλισε» η Ζωή, αποχώρησε ο Δραγασάκης

Μέσα σε αυτό το φόντο, ήρθε και η επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Πέμπτης  όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η δυσφορία και το εχθρικό κλίμα ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, με τα πνεύματα να οξύνονται με την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής, η οποία καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των συζητήσεων με τους εταίρους. Ο κ.Δραγασάκης «στήθηκε στον τοίχο» από την κ.Κωνσταντοπούλου, που μαζί και με άλλα στελέχη «εκτόξευσαν τα βέλη τους» κατά της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση έληξε με σκληρή ανακοίνωση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία «συνυπέγραψε» ο Γιάννης Μηλιός, αναφέροντας στο Twitter ότι «η χθεσινή απόφαση της ΠΓ, δείχνει τα βήματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει απ την αρχή και σημασιοδοτεί τη σταθερή κριτική τοποθέτησή μου».

Μήνυμα Δραγασάκη για ενότητα

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», ανέφερε σήμερα σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατούλης: Οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν

Δεν απευθυνόταν στην κυβέρνηση η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους δανειστές και στον ελληνικό λαό, από τον οποίο ζητάει στήριξη για όλα αυτά που ζητούν όλοι αυτοί που λέγονται 'τροϊκανοί', τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, διαμηνύοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν»

Λαφαζάνης: Ακραία μονομερείς οι ενέργειες της Ευρώπης

«Δεν είναι η καταραμένη αριστερή Ελλάδα το πρόβλημα για την Ευρώπη αλλά οι ακραία μονομερείς επιλογές της Ευρώπης το πρόβλημα για την Ελλάδα», υπογράμμισε από πλευράς του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Λαπαβίτσας: Η ρήξη πρέπει να παραμένει στο τραπέζι

«Εάν τα μέτρα είναι σκληρά που αντιβαίνουν το πρόγραμμά μας, δεν θα γίνουν αποδεκτά», διεμήνυσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας και ξεκαθάρισε ότι η ρήξη πρέπει να παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της κυβέρνησης. Τάχθηκε, δε, υπέρ ενός δημοψηφίσματος.

Καμμένος: Αν δεν μας δώσουν λεφτά οι δανειστές, θα βρούμε από αλλού

Τα όρια της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους δανειστές χωρίς να παίρνει χρήματα εξαντλούνται, επισήμανε από τη μεριά του ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από το συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι «αν οι δανειστές δεν μας δώσουν λεφτά, θα βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Σταθάκης: Προχωρούν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ και αεροδρομίων

Σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, έστειλε από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ενώ εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες με τους δανειστές.

Πετράκος: Οι δανειστές ας αναλάβουν την ευθύνη τους για το τι θα συμβεί

Να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση κάλεσε τους δανειστές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη όσων θα επακολουθήσουν.