X

Ξενοδόχοι: «Ασήκωτο» το φορτίο από τα φημολογούμενα μέτρα στον τουρισμό

Φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρνει για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το τέλος διανυκτέρευσης και ο φόρος ανά διανυκτέρευση.

Ant1news



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ξενοδόχοι αναφορικά με την φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό

Παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν ότι το πλήγμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο από την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ ή την επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος δημοσιοποιεί οικονομική εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτά θεσπιστούν.

Σύμφωνα με αυτά, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 14,6% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Παράλληλα μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 6,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.