X

Κρίσιμη εβδομάδα με τη "θηλιά" της ρευστότητας να σφίγγει

Το σχέδιο των δανειστών για απεμπλοκή της κατάστασης και οι κινήσεις που μελετά η Αθήνα.

Ant1news

Με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να έχουν «χτυπήσει κόκκινο», την Ευρωζώνη να ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα και τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να μην ευωδούν, η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον πολιτική λύση στα ανοικτά ζητήματα και την εστίαση της προσοχής στο ελληνικό ζήτημα πριν την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, που επικαλείται η Καθημερινή, είχε συμφωνηθεί να στείλει η Αθήνα τις προτάσεις της την Παρασκευή και το Σάββατο και εν συνεχεία να υπάρξει επικοινωνία με τους δανειστές, όμως αυτό δεν συνέβη.

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group. Έχει γίνει σαφές ότι οι αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, στα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, δεν μπορούν να γεφυρωθούν σε τεχνικό επίπεδο και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επιμένοντας στη διατήρηση των «κόκκινων γραμμών» της, ή έστω μέρους αυτών, αναζητά τη λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ευρωζώνη, από την άλλη πλευρά, ετοιμάζει σχέδιο για την απεμπλοκής της κατάστασης. Οι πληροφορίες την θέλουν να καταθέτει πρόταση προς την Αθήνα, στην οποία θα περιγράφεται το τι πρέπει να κάνει, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της χώρας. Αρμόδιοι παράγοντες μάλιστα, εκτιμούν ότι οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας θα χαλαρώσουν, αν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών στα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Η πρώτη κίνηση χαλάρωσης θα είναι επί της ουσίας, η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος και αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων και κατά συνέπεια, η χώρα θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της τόσο προς το εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μέχρι να κλείσει η συμφωνία και για την μετά τον Ιούνιο εποχή.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, η Αθήνα δεν μπορεί στις 5 Ιουνίου να αποπληρώσει της δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα μπορεί να γίνει, όμως θα πρέπει να συμβάλουν με τα διαθέσιμά τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται στα 2 με 2,5 δις ευρώ.