X

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Η πορεία των διαπραγματεύσεων επί τάπητος στην σύσκεψη, ενόψει Brussels Group. Τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζει, λέει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ant1news

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Στην σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, καθώς την Τετάρτη ξεκινούν και πάλι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα αναμένεται τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι στο τραπέζι, όπως τα εργασιακά. Για τα δημοσιονομικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία.

Άλλος ανώτατος αξιωματούχος που είναι γνώστης των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι light στο χρέος και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η ΕΕ το αντίθετο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ελλνική κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις παίρνει την σκληρή πλευρά.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι εταίροι θα το τραβήξουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε τη συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βοηθάει στη διαπραγμάτευση.

Την Τετάρτη πέραν του Brussels Group συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις, ενώ μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, το βάρος περνά στη Σύνοδο Κορυφής με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ,  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα και θεωρεί ότι το διάστημα «τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου» αποτελεί έναν πιο ρεαλιστικό ορίζοντα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Στρασβούργο ότι η συμφωνία για το «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης για την Ελλάδα δεν αναμένεται στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί "σχεδίου Γιούνκερ".