X

Συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group

Καθυστερεί η συμφωνία λένε οι Ευρωπαίοι. Επιδιώκουμε ενιαία συμφωνία διευκρινίζει το Μαξίμου. Αντιδράσεις των πιστωτών για τον ΦΠΑ.

Ant1news

Αρχίζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών. Στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και επίτευξη μιας πρώτης μεταβατικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες.

Το σημερινό Brussels Group αναμένεται να απασχολήσει το θέμα του ΦΠΑ. Οι δανειστές αντιμετωπίζουν με δυστοκία την ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ, έχοντας ήδη εκφράσει και επισήμως τις αντιρρήσεις τους στις τηλεδιασκέψεις του Brussels Group. 

Για τις αντιδράσεις των δανειστών, ενημέρωσε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η «κίτρινη κάρτα» αφορά στην μείωση του ενιαίου συντελεστή, που η Αθήνα προτείνει να ανέρχεται σε 18%, σε 15% για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα, ήτοι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. 

Τις αντιδράσεις των πιστωτών επιβεβαίωσε και κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας ωστόσο ότι τα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος δεν είναι το μόνο σημείο διαφωνίας, αποτελεί ωστόσο το επίκεντρο των αντιδράσεων, καθώς υπάρχει και νομικό κώλυμα για την εφαρμογή τέτοιου μέτρου, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν «η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία».

Μαξίμου: Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία

Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διευκρίνισαν το βράδυ της Τρίτης κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τις αναφορές στελεχών νωρίτερα για συμφωνία σε δύο φάσεις, έπειτα από το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Πάντως, το ελληνικό ζήτημα έμεινε εκτός της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα, παρά το σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές και τις συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου, όπου το Βερολίνο δεν απέκλεισε να υπάρξει και τετ α τετ της Άγκελας Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό.

"Προχωρούν πολύ αργά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα"

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανέφερε οτι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες σε μία συνάντηση συντηρητικών πολιτικών, τους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ενώ ο κ. Σόιμπλε εξήρε τους Έλληνες για την πρόοδο που έχουν σημειώσει σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα παραμένουν αργές συνολικά και πως δεν έχει ακόμη σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είπαν οι δύο πηγές στο Reuters.

Μετά από συνάντηση τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσαν εκ νέου την Αθήνα για επιτάχυνση των προσπαθειών ώστε να υπάρξει συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμαινε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης και όχι τεχνικής διαπραγμάτευσης.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σημειώσει «κάποια» πρόοδο στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο το ΔΝΤ πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις και έχουμε καταγράψει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές με τις ελληνικές αρχές» επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου.