X

Κορωνάκης: Η 13η σύνταξη μπορεί να πάει ένα χρόνο πίσω

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μια ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης να πάει προς τα πίσω, λόγω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης - Το σχόλιο της ΝΔ.

Ant1news

Την πιθανότητα να μεταφερθεί για το 2016 η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, προανήγγειλε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο «Mega» και απαντώντας στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κοροϊδεύει τον κόσμο σχετικά με την 13η σύνταξη, ο κ. Κορωνάκης είπε αρχικά ότι «πάει για το 2016».

Στην ερώτηση όμως αν το θέμα έκλεισε οριστικά για φέτος ο κ. Κορωνάκης διευκρίνισε ότι δεν έχει τελειώσει οριστικά και το συνέδεσε με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, «η κουβέντα περιλαμβάνει μέσα και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τρώει χρόνο, αυτό αφαιρεί δυνατότητες από την χώρα».

Ο κ. Κορωνάκης συνέδεσε και το θέμα του ΕΝΦΙΑ, με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, «Aν καταφέρουμε να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, έχουμε στόχο να υπερβούμε το όριο του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα μπορέσει να δώσει χρήματα και για τη 13η σύνταξη και για την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ... υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να δούμε πού θα κλείσει αυτό για να μιλήσουμε μετά για τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη».

Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα έρθει στη Βουλή πολύ σύντομα ο σχετικός νόμος, ο οποίος είναι στη διαβούλευση.

Ο κ. Κορωνάκης υποστήριξε επίσης ότι συντάξεις και μισθοί είναι εξασφαλισμένοι, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας πως «στόχος είναι από την αλλαγή να μην επιβαρυνθούν παραπάνω τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

ΝΔ: Κάθε μέρα και ένα ψέμα αποκαλύπτεται

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την αποκάλυψη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη για τη 13η σύνταξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Σήμερα το πρωί ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ Τ. Κορωνάκης, ομολόγησε ότι η 13η σύνταξη δεν θα δοθεί τελικά το 2015, όπως ισχυρίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση. Κάθε μέρα και ένα ψέμα αποκαλύπτεται.»

Απάντηση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη στον Βασίλη Οικονόμου

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αφού η ΝΔ έκανε τα πάντα για να επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με δυσβάσταχτους φόρους, τώρα έχει το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας απαντήσουν για τα ψευδή στοιχεία που έστελνε ο κ Βρούτσης  για το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να αποθρασύνει ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να κλείσει μια επωφελή συμφωνία για τον ελληνικό λαό, να ξηλώσει τα μνημονιακά εκτρώματα του κ. Σαμαρά νόμο-νόμο και να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την  εφαρμογή του προγράμματος της.

Αυτό το βλέπει και το αναγνωρίζει η ελληνική κοινωνία.»