X

Moody’s: Βλέπει "έλεγχο κεφαλαίων" και πάγωμα καταθέσεων

Υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) για το τραπεζικό σύστημα σε αρνητικές. Φόρο σε τραπεζικές συναλλαγές προωθεί η κυβέρνηση. Το επιβεβαίωνει ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Σε αρνητικές από σταθερές υποβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διεθνής οίκος Moody's, την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί ειδικό τέλος στις συναλλαγές με τις τράπεζες, σχέδιο το οποίο όχι μόνο δεν απέκλεισε αλλά επιβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, "δείχνοντας" και ποιές θα αφορά. 

Όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή αντανακλά την σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014. 

Ο Moody’ς εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων.

Οι πιέσεις αυτές –τονίζει- δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Ο οίκος, στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, λαμβάνει υπόψη και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% φέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως τονίζει, το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων, θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών».