X

Νέα σενάρια για τον ΦΠΑ μετά το «φιάσκο» των διπλών συντελεστών

Ποια τα δύο σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. Δεν συζητείται το ενδεχόμενο να κατέβουν όλα τα τρόφιμα από το 13% στο 7%.

Ant1news

Του Νίκου  Ρογκάκου

Νέα σενάρια για τον ΦΠΑ μελετά τώρα το οικονομικό επιτελείο, μετά την απόρριψη του σχεδίου για τους 4 συντελεστές (τους δύο βασικούς και τους δύο μειωμένους εάν κάποιος πληρώνει με πλαστικό χρήμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η Κυβέρνηση μελετά δύο σενάρια.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ 1 προβλέπει:

1.     την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%, αλλαγή που θα επιφέρει αυξήσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες

2.     την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, που θα επιφέρει αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα και

3.     διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%.

Το ενδεχόμενο να κατέβουν όλα τα τρόφιμα από το 13% σήμερα στο 7% δεν συζητείται καν. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι δίνεται μάχη να κρατηθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί και το ρύζι.

Παράλληλα, προβλέπονται μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόσμους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία (το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μετάταξη από το 6,5% στο 13%).

Σε ότι αφορά την έκπτωση των συντελεστών κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί αυτό το ειδικό καθεστώς, πράγμα που θα φέρει επιβαρύνσεις στους κατοίκους των νησιών αυτών, εάν δεν τους επιστρέφεται η διαφορά με κάποιον τρόπο.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ 2 προβλέπει

 Εναλλακτικό σενάριο που επίσης έχει πέσει στο τραπέζι τοποθετεί τους συντελεστές:

-      7,5% ο υπερμειωμένος,

-      15% ο μεσαίος

-      21% ο υψηλός

Πάντως, ακόμη τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και το θέμα θα απασχολήσεις και τις συνεδριάσεις του Brussels Group, που από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν την δια ζώσης διαπραγμάτευση.

Η εμπλοκή με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για πληρωμές με πλαστικό χρήμα έγκειται στο ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει τη διαφοροποίηση συντελεστών με βάση τον τρόπο πληρωμής ή δυο συντελεστές για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία. Αντιθέτως επιτρέπει διαφοροποιήσεις κυρίως με βάση τη γεωγραφική περιφέρεια.

Κυβερνητικοί Κύκλοι: «Οι Θεσμοί προτείνουν & και μετά τα παίρνουν πίσω»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει στους θεσμούς σε επίπεδο ανεπίσημων συζητήσεων ένα πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου και σύνδεσής του με το αφορολόγητο.

Σε αυτές τις ανεπίσημες συζητήσεις,  άνθρωποι  των θεσμών αντιπρότειναν απ ευθείας με έκπτωση του ΦΠΑ σε αυτούς που πληρώνουν με κάρτα με στόχο να  στηριχθεί η χρήση της  κάρτας που η ελληνική πλευρά επιθυμεί.

Ωστόσο, αυτό που ανεπισήμως κάποιοι άνθρωποι των θεσμών αντιπρότειναν στην αρχική σκέψη της κυβέρνησης έρχονται τώρα, και πάλι ανεπισήμως, να απορρίψουν.

Με μήνυμά του στο twitter χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για απόρριψη από την «τρόικα εσωτερικού» της πρότασής του για συντελεστές που θα διαφοροποιούνται με βάση τον τρόπο πληρωμής, αλλά δεν διέψευσε την εμπλοκή σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στην ομάδα των Βρυξελλών.

Επανέρχεται σενάριο για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

Αργά το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν πληροφορίες ότι εξετάζεται η επιβολή τέλους επί ορισμένων τραπεζικών συναλλαγών ύψους πιθανότατα 0,1 - 0,2 τοις χιλίοις με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό της τάξης των 300 - 600 εκατ. ευρώ. Στο βαθμό που προχωρήσει, υπό εξέταση είναι ποιες είναι οι συναλλαγές που θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σαφής είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να μη θιγούν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς σε αυτές ποντάρει πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ.