X

Το αυθεντικό πορτραίτο του Σαίξπηρ

Ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς υποστηρίζει πως βρήκε το αυθεντικό πορτραίτο του Σαίξπηρ, που φιλοτεχνήθηκε όσο ήταν εν ζωή.

Ant1news


Μέχρι σήμερα, το θεωρούμενο ως μοναδικό πορτραίτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που τον απεικόνιζε φαλακρό, υπήρχε στο First Folio, το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των απάντων του, αλλά και στο μνημείο του, στην Εκκλησία της Αγίας Τρίαδας, στο Στράτφορντ - απόν- Έιβον. Και τα δύο έργα, όμως, είχαν φιλοτεχνηθεί μετά τον θάνατό του.

Ωστόσο, ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς  υποστηρίζει πως  βρήκε το αυθεντικό πορτραίτο του Σαίξπηρ, που φιλοτεχνήθηκε όσο ο βάρδος ήταν ακόμα εν ζωή, μέσα  σε ένα βιβλίο βοτανολογίας, 400 και πλέον ετών . Το πορτραίτο απεικονίζει ένας νεαρό γενειοφόρο άνδρα, που φορά ένα δάφνινο στεφάνι και κρατά ένα στάχυ.

Ο Γκρίφιθς, μιλώντας στον ιστότοπο του περιοδικού Country Life, στο οποίο παραχώρησε το πορτραίτο, εξήγησε ότι βρήκε το σκίτσο ενώ ερευνούσε τη βιογραφία του πρωτοπόρου βοτανολόγου Τζον Τζέραρντ (1545 - 1612), συγγραφέα του έργου «Η Βοτανική και Γενική Ιστορία των Φυτών», που δημοσιεύτηκε το 1598. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως  βρήκε κι ένα κρυπτογράφημα κάτω από την εικόνα του εξωφύλλου, που περιείχε κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του εικονιζόμενου στο χαρακτικό και τότε «συνειδητοποίησε ότι ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ».

Ο Βρετανός βοτανολόγος πιστεύει ότι ο βάρδος εικονίζεται στο απόγειο της δόξας του, σε ηλικία 33 ετών, λίγο καιρό αφότου έγραψε το «Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός» και πριν ολοκληρώσει τον «Άμλετ».

Αμφιβολίες για τη θεωρία του Γκρίφιθς διατύπωσε, πάντως,  ο καθηγητής Μάικλ Ντόμπσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Σαίξπηρ.  Δήλωσε στο BBC πως «δεν έχω δει ακόμα τις λεπτομέρειες του άρθρου αλλά το Country Life δεν είναι το πρώτο έντυπο που ισχυρίζεται πως προέβη σε μια τέτοια αποκάλυψη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις από τις οποίες μάλιστα να μπορούμε να συμπεραίνουμε μέχρι κα την ακριβή ηλικία του εικονιζόμενου».