X

"Σε εποικοδομητικό κλίμα" η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ

H πρόθεση για συνεργασία με στόχο τη συμφωνία εκφράστηκε στη συνάντηση της Ρίγας. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ant1news

Μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση του κ.Τσίπρα με τους Μέρκελ και Ολάντ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας. Στο τετ α τετ θα τεθούν επί τάπητος η πορεία των διαπραγματεύσεων, η ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων σε «καυτά» θέματα που διατηρούν το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και η επίδειξη πολιτικής βούλησης από όλες τις πλευρές, ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο, ει δυνατόν και μέσα στον Μάιο όπως επιδιώκει η Κυβέρνηση, δεδομένης και της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα, η οποία πρέπει πέραν των εσωτερικών δαπανών της, να αποπληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου και τοκοχρεολύσια ύψους περίπου δέκα δις ευρώ προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Σχεδόν δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο που διαμένουν οι ξένοι ηγέτες στην Ρίγα. Οι συζητήσεις των τριών εστίασαν στην «επιτυχή  ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Οι πληροφορίες θέλουν  το κλίμα της συνάντησης, να ήταν θετικό και τους ηγέτες να συμφωνούν ότι θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς και ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ πιστωτών και Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το «εποικοδομητικό κλίμα της συνάντησης» και προσθέτουν ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στο ότι «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος», ενώ «εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα». Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της τριμερούς, δήλωσε ότι «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για «φιλικές συνομιλίες» οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Ο ίδιος συμπλήρωσε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν οι δύο πλευρές σε στενή επικοινωνία.

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε από την πλευρά του ότι «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα προκαλούσε μακροπρόθεσμα προβλήματα και το σύστημα θα γινόταν πιο εύθραυστο».

Σε αυτό που όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν είναι στην ανάγκη ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν.  Μέρκελ και Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν και προσωπικά για την γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στη συνάντηση, από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, ενώ μετέφερε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, η οποία κάνει την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, από τη συνάντηση της Ρίγας ήταν εξ αρχής μια άτυπη συνάντηση, που δεν υποκαθιστά τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε το Eurogroup και δεν αναμενόταν σε αυτή επικύρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση, αντιθέτως, επιδίωκε ένα θετικό πολιτικό μήνυμα και μια κοινή πολιτική διαπίστωση ότι όντως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Το θέμα της ρευστότητας, όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο που εκκρεμούν σημαντικές πληρωμές, αλλά για το μεσοπρόθεσμο διάστημα της τρέχουσας διετίας – κατά το οποίο οι υποχρεώσεις της χώρας είναι μεγάλες – τέθηκε από τον κ.Τσίπρα κατά τη συνάντηση.

Σχετικά με πληροφορίες για email πρόσκλησης  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει στην Αθήνα και πως πληροφορήθηκαν το γεγονός από τα ΜΜΕ.

Αναφορικά με τα όσα αναφέρονται για παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σημείωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, στη συζήτηση που διεξάγεται στο Brussels Group, όπου έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ΦΠΑ, οι πληροφορίες θέλουν τους πιστωτές να επιμένουν σε δύο συντελεστές  11% και 23% και την ελληνική πλευρά να προτείνει τρεις, 7%, 14%, και 22%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός έφτασε στην Ρίγα με αεροπλάνο αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής  Αεροπορίας. Ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Χουντής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Β.Καλπαδάκη και ο Θ.Μιχόπουλος συνόδευαν τον κ.Τσίπρα.