X

Bloomberg: Οι τρεις άνθρωποι που αξίζει να ακούμε για το θέμα της Ελλάδας

Σύμφωνα με οικονομολόγους το κόλπο είναι να επικεντρωθεί κανείς στους ανθρώπους που ασκούν πραγματική εξουσία, επηρεάζοντας τα ομόλογα και τις αγορές συναλλάγματος.

Ant1news

Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς μία νέα  επίλυση του προβλήματός της, το να καταλάβει κανείς ποιους πρέπει να ακούσει αποτελεί πραγματική πρόκληση αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Τη μία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπαθεί να ενισχύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λέγοντας ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών. Την άλλη, οι ισχυρισμοί του αντικρούονται από τον υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα.

Oπως εξηγούν οικονομολόγοι, το κόλπο είναι να επικεντρωθεί κανείς στους ανθρώπους που ασκούν πραγματική εξουσία, επηρεάζοντας αυτή τη στιγμή τα ομόλογα και τις αγορές συναλλάγματος της περιοχής του ευρώ: τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Θα πρέπει να λάβετε την καθοδήγηση σας από αυτούς τους τρεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba, Carsten Brzeski, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Πρόσθεσε ότι ενώ η Αγκελα Μέρκελ κρατά χαμηλό προφίλ μέσα από τα σχόλιά της, παίζει καθοριστικό ρόλο. «Όντας υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης επί μια δεκαετία, η Μέρκελ είναι στο παιχνίδι ήδη από την εναρκτήρια πράξη της ελληνικής κρίσης και η συμβολή της θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το πώς θα τελειώσει, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την αγανάκτηση των Γερμανών ψηφοφόρων για τη στήριξη της Ελλάδας με την επιθυμία της να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ».

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει σκληρό παιχνίδι για να πετύχει τον τερματισμό της λιτότητας, της ταπείνωσης και της δυστυχίας των Ελλήνων.

Στη μέση, ο γεννημένος στην Ιταλία κεντρικός τραπεζίτης κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει στη ζωή το ευρώ.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και οι ενίοτε χαμηλόβαθμοι βουλευτές ευρωπαϊκών κρατών κρατούν διαρκώς τους επενδυτές σε εγρήγορση με τα προγνωστικά τους για το πού οδεύουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, το τρίο αυτό είναι που στην ουσία καθορίζει τις εξελίξεις.

Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί μέσα στους ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης να κάνει τον περισσότερο θόρυβο, αλλά αυτός που αποφασίζει είναι ο κ. Τσίπρας. Έτσι, όταν Βαρουφάκης δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το πρόγραμμα διάσωσης της, ο Τσίπρας σταμάτησε την επερχόμενη καταστροφή, κάνοντας έκκληση για μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης παραγκωνίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκρούσεις του με τους ευρωπαίους ομολόγους του άρχισαν να θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της χώρας να λάβει βοήθεια.

Ο «Σούπερ Μάριο»

Από την εμφάνιση του Τσίπρα και μετά, ο Ντράγκι ενθάρρυνε τους επενδυτές να αγνοήσουν τις πιο ριζοσπαστικές φωνές, διατηρώντας παράλληλα την πίεση προς την Ελλάδα με τον να περιορίζει τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Κι ενώ η ποσοτική χαλάρωση είχε ως πρωταρχικό στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, μετρίασε τις συνέπειες από την αναταραχή στην Ελλάδα στις αγορές ομολόγων.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα παρόλο που η χρηματοπιστωτική αναταραχή έφερε τη νομισματική ένωση στο χείλος του γκρεμού, την ίδια στιγμή αύξησε την επιρροή της Μέρκελ στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Στις τελευταίες φάσεις της κρίσης, η αφοσίωση της Μέρκελ και του Ντράγκι στη νομισματική ένωση περιόρισαν την ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός Grexit.