X

"Ρουκέτα"-Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα

O Σόιμπλε ανέφερε την ιδέα των παράλληλων νομισμάτων σε μια πρόσφατη συνάντηση, τονίζει το Bloomberg. Τι λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και τι αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ant1news



Στην πιθανότητα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις απόψεις του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε την ιδέα των παράλληλων νομισμάτων σε μια πρόσφατη συνάντηση χωρίς να την προσυπογράψει, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που ήταν παρόντες και οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν επειδή η συνάντηση ήταν ιδιωτική, σημειώνει το Bloomberg. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης, ανέφερε η μία πηγή.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι ορισμένοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο. «Ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών (Σόιμπλε) λένε ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν θα απέκλειε μια ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα», τονίζει το Bloomberg.



Η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε λίγες ώρες αργότερα να διαψεύσει μέσω twitter το δημοσίευμα του Bloomberg. "Η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του είδους το σενάριο δεν είναι προς συζήτηση", επισημαίνει σχετικά.







Τι δήλωσε κυβερνητική πηγή

«Αν κυριαρχεί η σκληρή γραμμή προφανώς μας δυσχεραίνει», σχολίασε κυβερνητική πηγή από τη Ρίγα αναφερόμενη στις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση και επισήμανε ότι «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μία αμοιβαία λύση».