X

Αγώνας για την εξεύρεση 12 δις μέσα σε 40 μέρες

Αισιόδοξα εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την πορεία των οικονομικών, αλλά την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η μαύρη τρύπα των ταμείων θα φτάσει τα 3 δις στο τέλος του έτους.

Ant1news

Του Γιάννη Παχουλάκη

Με δελτίο θυέλλης μοιάζει η λίστα των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου τις επόμενες 40 ημέρες, , αφού πρέπει να καταβάλει συνολικά 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Η πρώτη επείγουσα ανάγκη είναι στις 29 και 30 Μαίου, οπότε θα χρειαστούν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων Ιουνίου, για επιδόματα και άλλες στοιχειώδεις δαπάνες.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη με τους Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο για τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως είπε τα 100 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν για την πληρωμή των επικουρικών από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, θα καλυφθούν σε ποσοστό 90 τοις εκατό από τον ειδικό λογαριασμό αλληλεγγύης γενεών, τον αποκαλούμενο και μικρό κουμπαρά του ασφαλιστικού, και τα υπόλοιπα από το ΙΚΑ.

«Πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη σύσκεψη που κάνουμε κάθε Παρασκευή με τη διοίκηση του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ και εξετάζουμε την πορεία των οικονομικών των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων. Η εικόνα που πήραμε σήμερα είναι πάρα πολύ ικανοποιητική όσον αφορά τα έσοδα Μαΐου των δύο ασφαλιστικών ταμείων και η εκτίμηση που καταλήξαμε είναι ότι στο τέλος μήνα θα έχουμε το αυτονόητο.

 Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά και στην ώρα τους και το πιο βασικό, χωρίς μειώσεις, διότι συνεχίζουμε να μην εφαρμόζουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χρειαστούν έκτακτη επιχορήγηση. Θα έχουμε την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι τα έσοδά τους τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η εκτίμησή μας για τις επόμενες , πάνε πάρα πολύ καλά, ενώ η εκτίμηση μόνο για το ΙΚΑ είναι ότι θα έχει έσοδα το Μάιο πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο «Γολγοθάς» για την πληρωμή 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο…

Τέσσερις δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δις θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας στο ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο, με την πρώτη από αυτές ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ να πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου.

Επίσης το Δημόσιο θα πρέπει να προβεί σε ανανέωση εντόκων γραμματίων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα κληθεί να καταβάλει περίπου 700 εκ. ευρώ σε διάφορα τοκοχρεολύσια. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 2,3 εκ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σχολιάζοντας αυτές τις επιτακτικές ανάγκες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε, « Η κυβέρνηση όπως έχει αποδείξει έως τώρα έχει σκοπό να αποπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα κάνουμε και τον Ιούνιο».

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση η πορεία των εσόδων τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΕ που παρουσιάζονται αυξημένα τόσο, τόσο λόγω της ώθησης στην  απασχόληση στην έναρξη της θερινής περιόδου, όσο και από  τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία οι αιτήσεις έφθασαν τις 160 χιλιάδες.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε σε ότι αφορά τον οργανισμό πως, «Ο ΟΑΕΕ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας για την πληρωμή των συντάξεων. Μάλιστα τα έσοδα του τελευταίου διμήνου είναι αυξημένα σε ποσοστό 11 τοις εκατό από το προηγούμενο».

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, η αγωνία για πληρωμή των συντάξεων θα συνεχίζεται κάθε μήνα καθώς η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων εκτιμάται πως θα φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.