X

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις

Σκληρή επίθεση σε ΔΝΤ και Σόιμπλε (χωρίς να τον κατονομάσει). "Κατευναστικό" μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για Ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ.

Ant1news

«Οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία των προγραμμάτων διάσωσης του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην παραδεχθούν τα λάθη τους» τόνισε ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθιμμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις από τους εταίρους μας», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «ήρθε η ώρα να κάνει το χρέος της και η Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους, όπως είπε «υπονομεύουν έμπρακτα και με σχέδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», χωρίς να τους κατονομάσει, φωτογραφίζοντας ωστόσο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων, πάντα σε κρίσιμες στιγμές, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη, δεν βοηθούν την διαπραγμάτευση και υψώνουν νέα διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται συνεννόηση και διάλογος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας «τους προτείνουμε να καταλάβουν ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος κι επιβεβαίωσης. αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης».

Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, σημείωσε ότι «δεν θα ανεχθούμε και δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο, όσους με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη, όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα, διακινούν σενάρια κρίσης», υπογραμμίζοντας «θέλω να στείλω καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν την συμφωνία, όσοι επιθυμούν να συμβάλουν να το κάνουν, όσοι δεν μπορούν ας σιωπήσουν».

Μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση,  ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «έχουμε κόκκινες γραμμές και όρια και η κοινή λογική μας υποχρεώνει να μην τα υπερβούμε. Χάρη σε αυτές τις κόκκινες γραμμές, σε αυτήν μας την στάση, σας διαβεβαιώνω έχουμε ήδη καταφέρει να κερδίσουμε πολλά», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται σε αυτήν την διαπραγμάτευση να αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς ούτε για εμάς ούτε για την παράταξη μας ούτε για τον λαό που υπέμεινε τόσα τα τελευταία χρόνια, διότι ξέρουμε ότι οι πιο πολλοί πολίτες δεν μπορούν αντέξουν όχι νέα μέτρα, αλλά ούτε την έλλειψη προοπτικής εξόδου από την σημερινή κατάσταση».

«Δεν έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «μύθο» τις αναφορές ότι «έχουμε ξεχάσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ότι έχουμε ξεχάσει τις προγραμματικές μας δηλώσεις», που όπως είπε «θα εξαντληθούν σε βάθος 4ετίας, αλλά ήδη στους πρώτους  τέσσερις μήνες έχουν αρχίσει σε μεγάλο βαθμό αρχίσει να υλοποιούνται», απαριθμώντας το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο.

«Αφήνουμε πίσω μας την πολιτική της σκληρή λιτότητας»

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το βασικό σενάριο δέχεται χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για την διετία 2015-2016 και αναλογικά υψηλότερους τα επόμενα χρόνια, βάσει του αναμενόμενου ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «αθροιστικά η ελληνική οικονομία θα  γλιτώσει πάνω από 10 δις ευρώ σε εισπρακτικά μέτρα τα επόμενα χρόνια» και συμπληρώνοντας «αφήνουμε πίσω μας την πολιτική της σκληρή λιτότητας κι αυτό δεν θα αργήσει να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών».

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

Για τα «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι με τους δανειστές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητάμε σε καμιά περίπτωση, όχι μόνο την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την Διαιτησία»

«Έχουμε διακηρύξει» συνέχισε ο Πρωθυπουργός,  σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που αναφερόταν στο mail Χαρδούβελη», παρατηρώντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε από μόνοι μας κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού», συμπληρώνοντας όμως ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους  εξαναγκασμού ή περικοπών, αλλά με νέες αναλογιστικές  μελέτες και πολιτικές ενίσχυσης των Ταμείων, μαζί με αναδιανομή πλούτου από τα πλουσιότερα στα φτωχότερα στρώματα του λαού». 

Ο Πρωθυπουργός έβαλε κατά του πιο σκληρού αντιπάλου, που όπως είπε «είναι στο εσωτερικό και είναι το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος στην ΕΡΤ τόνισε ότι «έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλον δέος σε όσους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν καθημερινά τους  πολίτες» όπως είπε, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι 4 όροι για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τους 4 όρους που πρέπει να υπάρχουν για να είναι αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με τους εταίρους που είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έσοδα από μεταφορά  βαρών στον πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό (κι όχι περικοπές μισθών-συντάξεων), αναδιάρθρωση του χρέους και ένα «γενναίο επενδυτικό πακέτο» που θα συμβάλλει στην επίτευξη πραγματικών ρυθμών ανάπτυξης.