X

Βαρουφάκης: Τώρα είναι η ώρα των δανειστών

Έχουμε κάνει τεράστια άλματα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών ενώ χαρακτήρισε καταστροφική μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τι είπε για δημοψήφισμα.

Ant1news

«Η Ελλάδα έχει κάνει “τεράστια άλματα” για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία» δήλωσε στο BBC ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 «Τώρα είναι η ώρα των θεσμών να κάνουν το καθήκον τους», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας οτι «εμείς διανύσαμε τα τρία τέταρτα του δρόμου. Πρέπει να διανύσουν το ένα τέταρτο για να μας συναντήσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα ήταν καταστροφική μία έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, προβλέποντας ότι θα είναι «η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες το ελληνικό κράτος έχει καταφέρει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και όλες τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό, αλλά και να “τραβήξει” το 14% του ΑΕΠ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ώστε να πληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και άλλους πιστωτές μας. Τα έχουμε καταφέρει καλά για μια οικονομία που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να το κάνουμε και θα πρέπει να πάρω την απόφαση που κανείς Υπουργός Οικονομικών δεν θέλει. Και φυσικά η επιλογή που κάνει κάποιος σε τέτοια περίπτωση είναι ξεκάθαρη, δεν είναι;» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται η Κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα ή να ανανεώσει την εντολή των πολιτών, απάντησε «δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να προσφύγουμε στον λαό. Οι Έλληνες πολίτες μας στηρίζουν, έχουμε νωπή εντολή για να τερματίσουμε την «παγίδα λιτότητας», να τερματίσουμε το «βρώμικο σπιράλ του πληθωρισμού» και να πούμε στους πιστωτές μας ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους ως πιστωτών η αγελάδα που παράγει το γάλα να «δέρνεται για να υποταχθεί», υπό την έννοια ότι το γάλα δεν θα είναι αρκετό για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».