X

Λαπαβίτσας: Διαχειρίσιμη η έξοδος από το ευρώ

Άρνηση πληρωμής του χρέους και έξοδο από τη νομισματική ένωση προτείνει ο Λαπαβίτσας, στο πλαίσιο της ρήξης η οποία θα μπορούσε να είναι η λύση.

Ant1news

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας, υπογράμμισε πως ο λαός στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή απόρριψης των μνημονίων και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε άμεση υλοποίηση αυτής της εντολής.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια προς τη κατεύθυνση αυτή, αλλά οι δανειστές δυσκολεύουν την προσπάθεια λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα η επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση πήρε τη μορφή αναβολής της χρηματοδότησης και κατά συνέπεια αδρανοποίησης της οικονομίας. «Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, εντός της νομισματικής ένωσης, οπότε η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης γίνεται δύσκολη», τόνισε ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι μια από τις λύσεις του προβλήματος θα μπορούσε να είναι η ρήξη, η οποία περιλαμβάνει 4 άξονες:

-άρνηση πληρωμής

-εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση

-τέλος στη λιτότητα

-έξοδο από τη νομισματική ένωση

Συμπλήρωσε πως για την έξοδο από τη νομισματική ένωση υπάρχουν γνώσεις και ότι αυτή είναι διαχειρίσιμη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιτυγχάναμε:

-Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας

-Δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης, από τη στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα αφού θα μπορούμε να τη παράγουμε

-τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας