X

Δεν πληρώνει το ΔΝΤ, ευελπιστεί για συμφωνία εντός Μαΐου η Αθήνα

«Στάση πληρωμών» κήρυξε ο Βούτσης. Ασφυκτική πίεση για εργασιακά κι Ασφαλιστικό. Πρόοδος στο BG. Νέα μηνύματα από Σόιμπλε-Σαπέν. Σε ποιους «έριξε το γάντι» ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Σε ενιαία συμφωνία πριν από το τέλος Μαΐου, με διευθέτηση του χρέους και οριστική αποκατάσταση της ρευστότητας, ευελπιστεί η Κυβέρνηση.

Από τις συνεδριάσεις του Brussels Group, που θα συνεχιστούν από την Τρίτη, προκύπτει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, η οποία επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, ως το τέλος της εβδομάδας, για τα πεδία όπου υπάρχει σύγκλιση, να υπάρχει κείμενο συμφωνίας, το οποίο βάσει πληροφοριών, έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται.

Ωστόσο, οι διαφορές και οι πιέσεις για παρεμβάσεις κυρίως σε εργασιακά και Ασφαλιστικό παραμένουν έντονες, ιδίως από το Νομισματικό Ταμείο, με την Αθήνα όμως να διαμηνύει, διά στόματος Νίκου Βούτση σήμερα, ότι χωρίς συμφωνία, δεν έχει χρήματα για να πληρώσει στο Ταμείο τις τέσσερις δόσεις του άλλου μήνα, ύψους 1,6 δις, με πρώτη στις 5 Ιουνίου. «Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν, δεν υπάρχουν για να δοθούν», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πίεση από την Αριστερή Πλατφόρμα

Πίεση να μην πληρωθεί η δόση ασκείται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δη από την Αριστερή Πλατφόρμα και τον επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ζήτησε «στρατηγική ρήξης» με τους εταίρους . Στο κείμενο-παρέμβαση της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «εφόσον οι “θεσμοί’ συνεχίσουν την ίδια εκβιαστική τακτική, η Κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ».

Παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε η Αθήνα

Μιλώντας με τον αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του είπε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την δόση στις 5 Ιουνίου και να ζήτησε παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νομισματικό Ταμείο, για να μαλακώσει την στάση του.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι «διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσουν άλλη μια φορά όπως έκανε ο Πρόεδρος Ομπάμα με δημόσιες δηλώσεις»

Στους εταίρους «έριξε το γάντι» ο Βαρουφάκης

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σήμερα από το BBC «μέχρι πότε έχει λεφτά η Ελλάδα», ο Γιάνης Βαρουφάκης απλώς …απέφυγε «αστειευόμενος» να απαντήσει, λέγοντας «δεν μπορεί να περιμένετε ο Υπουργός Οικονομικών να απαντήσει σε μια τόσο "απρεπή" ερώτηση, έτσι;», ενώ παράλληλα «έριξε το γάντι» στους δανειστές, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για τις δικές τους υποχωρήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία. Τώρα εξαρτάται πο τους θεσμούς να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Εμείς διανύσαμε τα ¾ της διαδρομής, εκείνοι πρέπει τώρα να κάνουν το ¼ για να μας συναντήσουν».

Σε τρεις τομείς τα «αγκάθια»

Διάσταση με τους δανειστές εξακολουθεί να υπάρχει σε τρεις βασικούς τομείς. Ο ένας είναι τα δημοσιονομικά, όπως επιβεβαίωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης είναι για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων: 7%, 14% και 22%. Ζητάμε πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 1% φέτος και 1,5% το 2016, καθώς αι πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% για φέτος. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας ανέφερε τις πιέσεις των δανειστών για τα εργασιακά (όπως ο κατώτατος μισθός) και το Ασφαλιστικό (με την μείωση συντάξεων και την αύξηση ορίων ηλικίας), ως τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς όπως είπε «έχει κλείσει το 90% της διαπραγμάτευσης και δεν μπορώ να φανταστώ ότι το εναπομείναν 10% μπορεί να αναστείλει την οποιαδήποτε συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, είναι κοινή παραδοχή όλων, είμαστε πολύ κοντά, συνεχίζουμε σταθερά να δουλεύουμε στην ιδέα να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός».

Νέο χτύπημα από Σόιμπλε-Σαπέν

Θέση στην διαπραγμάτευση πήρε, με νέο χτύπημα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει μόνη τα προβλήματα της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, δεσμεύθηκε να εκπληρώσει το πρόγραμμα στις 20 Φλεβάρη και επομένως δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για εναλλακτικές λύσεις».

Η συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρώνει το προηγούμενο πρόγραμμα και να προετοιμάζει την συνέχεια, ήταν το μήνυμα του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για όλους.

Δίνοντας το στίγμα της Αθήνας, άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Welt με τίτλο «ο Τσίπρας θα αρνηθεί εξευτελιστικούς όρους για την Ελλάδα», αναφέρει ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα ή ταπεινωτικούς όρους.

«Grexit εδώ και τώρα» ζητά ο Γκρίνσπαν

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, ο Άλαν Γκρίνσπαν, τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δηλώνει ότι «όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους. Δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης, όμως οι απώλειες θα ήταν μεγάλες για όσους κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να αποζημιωθεί η Γερμανία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο».