X

Βαρουφάκης: Η λιτότητα καθυστερεί την συμφωνία

Η αδικαιολόγητη επιμονή των δανειστών για περισσότερη λιτότητα είναι το βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ant1news


«Η κυβέρνηση μας δεν μπορεί και δεν θα αποδεχθεί μια θεραπεία που έχει αποδειχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πως είναι χειρότερη από την ασθένεια» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του Project Syndicate. 

Ένα τυπικό σφάλμα στο οποίο υποπίπτουν τα ξένα μέσα που καλύπτουν τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων είναι εντελώς διαφορετική, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. Πρώτον, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει ατζέντα που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις τις οποίες προκρίνουν πολλά ευρωπαϊκά οικονομικά think tank. Δεύτερον, είναι ικανή να διατηρήσει την στήριξη των πολιτών υπέρ ενός δεύτερου, λογικού, οικονομικού προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ένα λογικό οικονομικό πρόβλημα πρέπει να περιλαμβάνει: Mια ανεξάρτητη γραμματεία εσόδων, εύλογα πρωτογενή πλεονάσματα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα συνοδεύεται από μια αναπτυξιακή αρχή που θα διαχειρίζεται τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές, μια πραγματική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος και την απελευθέρωση των αγορών τροφίμων και αγαθών. 

«Οπότε από την στιγμή που η κυβέρνηση μας είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι εταίροι μας, γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα;» διερωτάται ο Γιάνης Βαρουφάκης που θεωρεί  πως το πρόβλημα είναι απλό: Οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν σε ακόμα περισσότερη λιτότητα για την φετινή χρονιά και τα επόμενα χρόνια, μια προσέγγιση που θα υπονομεύσει την ανάκαμψη, θα εμποδίσει την ανάπτυξη, θα επιδεινώσει τον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και τελικά θα διαβρώσει την προθυμία των Ελλήνων απέναντι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη η χώρα. 

«Η κυβέρνηση μας δεν μπορεί και δεν θα αποδεχθεί μια θεραπεία που έχει αποδειχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πως είναι χειρότερη από την ασθένεια», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών εκτιμώντας πως η επιμονή των πιστωτών για περισσότερη λιτότητα μπορεί να εντοπιστεί στην απαίτησή τους για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα (πάνω από 2% του ΑΕΠ το 2016 και πάνω από 2,5% ή 3% από εκεί και έπειτα). Για να επιτευχθούν τα πλεονάσματα αυτά ζητούν να αυξηθεί ο ΦΠΑ, να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και να αποκατασταθούν τα χαμηλά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις με «ισόποσα» δημοσιονομικά μέτρα. 

Η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή που θα έπρεπε δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και παράδοξη, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει διπλάσια λιτότητα από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, κάτι που απαντά και στο ερώτημα γιατί η χώρα δεν τα πήγε τόσο καλά όσο η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή Κύπρος μετά το 2008. 

«Οι αντικειμενικοί παρατηρητές της τετράμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές δεν μπορούν να αποφύγουν ένα απλό συμπέρασμα: Το βασικό σημείο αδιεξόδου, η μόνη αιτία που δεν προχωράει η συμφωνία, είναι η επιμονή των πιστωτών για ακόμα περισσότερη λιτότητα, ακόμα και σε βάρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που διακαώς επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση μας» υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης. 

Η απαίτηση των δανειστών για περισσότερη λιτότητα δεν έχει να κάνει τίποτα με τις ανησυχίες τους σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή με την μετάβαση της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως τα πραγματικά τους κίνητρα πρέπει να αναζητηθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.