X

Κρούγκμαν: Κι αν η Ελλάδα ανακάμψει με δραχμή;

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικό σεισμό στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ant1news

«Είχαμε ακόμα έναν μεγάλο εκλογικό σεισμό στη ζώνη του ευρώ: οι υποψήφιοι των Podemos κέρδισαν τις τοπικές εκλογές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Ελπίζω η Τρόικα να δώσει σημασία».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο του ο φημισμένος νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, αλλά στη συνέχεια το άρθρο του είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να "τρέξει" ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν την δανείζει "φρέσκο χρήμα", αλλά δεν μπορεί να "τρέξει" και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν υπάρχει άλλο αίμα να ξεζουμίσουμε. Οπότε, θα σκεφτόταν κανείς, μια συμφωνία, προκειμένου η Ελλάδα να "τρέξει" ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι εύκολο να επιτευχθεί -αφού αυτό θα γίνει, γιατί να μην επισημοποιηθεί;».

Αυτό αναρωτιέται ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, παίζει το ρόλο του «κακού μπάτσου» για την Ελλάδα κρατώντας κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, μέχρι τη στιγμή που θα αναγκάσει τη κυβέρνηση να καταπατήσει τις κόκκινες γραμμές της.

Πιθανώς να έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές και να πρέπει και να κοπεί κάτι από τις συντάξεις αλλά και να χαλαρώσει την άτεγκτη στάση του το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, «να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα όντως εκδιωχθεί από το ευρώ».

Ένα συμβεί το απευκταίο Grexit, συνεχίζει ο κ. Κρούγκμαν, «Στην Ελλάδα θα είναι άσχημα τα πράγματα. Αλλά όλοι πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα. Κρατήστε όμως υπόψη σας ότι οι δικλείδες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν ποτέ τεσταριστεί. Εάν οι αγορές χάσουν την πίστη τους και φτάσει η στιγμή για αγορά ιταλικών ή ισπανικών ομολόγων, τι ακριβώς πιστεύετε ότι θα συμβεί;»

Το μεγαλύτερο ρίσκο για το ευρώ θα είναι όχι η αποτυχία της Ελλάδας, αλλά μια πιθανή επιτυχία της δυο χρόνια μετά το Grexit. «Σκεφτείτε ότι μια πολύ υποτιμημένη δραχμή αρχίζει να φέρνει χιλιάδες Βρετανούς που πίνουν μπύρες στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει. Αυτό θα γέμιζε με θάρρος όσους αμφισβητούν τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση».

Στην κατακλείδα του άρθρου του ο νομπελίστας οικονομολόγος ξανασυνδέει τις ισπανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα, «Οι Ευρωπαίοι μίλησαν για "ισπανικό θαύμα", αλλά φαίνεται ότι ο λαός της Ισπανίας δεν συμφωνεί. Εάν σε μερικά χρόνια υπάρχει και μια Ελλάδα που θα έχει ορθοποδήσει ως παράδειγμα, τότε οι άρχουσες τάξεις θα χάσουν κάθε αξιοπιστία. Ένα συμπέρασμα θα ήταν η Γερμανία να προσπαθήσει να σαμποτάρει την Ελλάδα, μετά την έξοδο. Ελπίζω όμως ότι αυτό θα κριθεί απαράδεκτο. Γι' αυτό ίσως η Τρόικα πρέπει να το ξανασκεφτεί: θέλει όντως να πάρει αυτό το δρόμο;», καταλήγει το άρθρο του Κρούγκμαν.