X

Politico: Η Ελλάδα έχει όντως ξεμείνει από χρήματα

«Αυτή τη φορά οι Έλληνες το εννοούν. Δεν μπορούν να πληρώσουν το ΔΝΤ» σημειώνει το politico.eu.

Ant1news


Η Αθήνα έχει, πράγματι, ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, γράφει η ιστοσελίδα politico.eu, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Αυτή τη φορά το εννοούμε». 

Το Politico επικαλείται τόσο τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη στο BBC,  ότι η Αθήνα έχει κάνει όσα βήματα χρειάστηκαν και ίσως να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εάν δεν κάνουν πίσω και οι πιστωτές. 

Σύμφωνα με το Politico  οι δανειστές έχουν, ήδη, κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενοι χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, δεν υπάρχει ευελιξία ώστε να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει υφεσιακές πολιτικές αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και κάνοντας παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, η ιστοσελίδα επισημαίνει πως αυξάνονται οι φόβοι και για την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  Αν και καταγράφηκε  υποχώρηση στις εκροές καταθέσεων τον Μάρτιο, ακόμη και μια αχνή ένδειξη ότι θα υπάρξει Grexit μπορεί να οδηγήσει σε bank run και με μεγάλη ταχύτητα.