X

Κορυφώνονται οι συζητήσεις στο Brussels Group

Σκληρή στάση από το ΔΝΤ που ζητά  περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα. Ποιες οι κατευθυντήριες γραμμές του Μαξίμου.

Ant1news

Στη τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, με τις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την χορήγηση ρευστότητας στην Ελλάδα.

Η κατεύθυνση της  κυβέρνησης προς τα τεχνικά κλιμάκια που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατόν, αλλά εντός του πλαισίου των ελληνικών κόκκινων γραμμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ στο CNN δήλωσε πως είναι αισιόδοξος «πως θα πληρώσουμε τη δόση προς το ΔΝΤ γιατί δεν έχω αμφιβολία πως θα έχουμε μία συμφωνία μέχρι τότε». Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως η Αθήνα δε μπορεί να συνεχίσει την αποπληρωμή οφειλών, χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Ωστόσο η αίσθηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τους εταίρους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση του ΔΝΤ τονίζοντας ότι θα χρειαστούν αλλαγές στο «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα», περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα για μια «βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα»,

Ταυτόχρονα, σύμφωνα την Καθημερινή, Ευρωπαίος Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων δηλώνει πως «έχουμε φτάσει σε ένα τεχνικό σημείο, αλλά για να προχωρήσουμε, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις».

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη τα ανοιχτά θέματα, παραμένουν ο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στα δημοσιονομικά. Βασικό πρόβλημα όμως που παραμένει για τους δανειστές, σημειωνει η εφημερίδα, είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε μια σειρά από προβλέψεις, ανάμεσά τους και για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το ΔΝΤ συνεχίζει να βλέπει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1%.

Στον ΦΠΑ, οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές (έναν χαμηλό γύρω στο 10% για βασικές υπηρεσίες και τρόφιμα και έναν υψηλό πάνω από 20% για τα περισσότερα προϊόντα). Η ελληνική πλευρά επιμένει στο σχέδιο με τρεις συντελεστές 7%, 14% και 23%, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα το καταφέρει.

Μεγάλη απόκλιση υπάρχει όμως στο συνταξιοδοτικό, όπου η αντίδραση των δανειστών για τη μηδενική ρήτρα και τη 13η σύνταξη είναι αρνητική.

Σύγκλιση απόψεων δεν υπήρξε ούτε στο θέμα των εργασιακών, που συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς τέθηκε και η πρόταση για επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, κάτι το οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών θεώρησαν οπισθοδρόμηση στις συζητήσεις.

Ρέγκλινγκ: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα

Μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία, έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild.

"'Εχει μείνει πολύ λίγος χρόνος", είπε ο Ρέγκλινγκ, "και γι΄αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα".