X

Σε οριακή κατάσταση οι κάτοικοι του Άη Στράτη – Ένα μήνα χωρίς πλοίο

Πάνω από ένα μήνα είναι αποκομμένο το νησί, μετά την κατάργηση του μοναδικού δρομολογίου που το εξυπηρετούσε λόγω επίσχεσης εργασίας.

Ant1news

Επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, που παραμένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση τις τελευταίες 34 μέρες.

Το πλοίο «Ταξιάρχης» που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Αγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, καθώς έχει γίνει επίσχεση εργασίας. Το ίδιο έχει συμβεί και σε ακόμα δύο πλοία της πλοιοκτήτριας εταιρείας NEL Lines, ένα εκ των οποίων – το Μυτιλήνη - παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Σάμου από τον Φεβρουάριο.

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την Κεντρική Ελλάδα, το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την Πολιτεία», αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ.Τσίπρα η δήμαρχος Μαρία Κακαλή και συνεχίζει:

«Κύριε πρωθυπουργέ, λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας», σημειώνει η δήμαρχος.

Η 28χρονη δήμαρχος, η νεότερη της επικράτειας, δήλωσε στην Καθημερινή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έρθει πολλές φορές σε επαφή με τον  αρμόδιο Υπουργό, κ.Δρίτσα,  ο οποίος την ενημέρωσε ότι η έκπτωση αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρος διαδικασία, για την οποία δεν μπορεί να βρεθεί λύση.

«Μπορούσε να γίνει άμεση έκπτωση της εταιρείας και τοποθέτηση άλλου πλοίου στη γραμμή» δήλωσε η ίδια στην Καθημερινή και συνέχισε σκιαγραφώντας τα προβλήματα που προκύπτουν.

«Χωρίς το βασικό καράβι, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Οι ψαράδες σταμάτησαν να ψαρεύουν αφού δεν μπορούν να στείλουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα αλιεύματα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ή να μεταφέρουν ζώα. Ακόμα και στον τουρισμό έχουμε ακυρώσεις, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα μπει πλοίο».

Η μόνη σύνδεση που έχει το νησί, όλο αυτό το διάστημα, είναι με τη Μυτιλήνη που συνδέεται με ένα μικρό καράβι.

Σε επικοινωνία που είχε χθες η δήμαρχος με τον κ.Δρίτσα, ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε η κ.Κακαλή.

Στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση στο θέμα, οι φορείς του νησιού έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κλείσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού και οι εθνοφύλακες να παραδώσουν τον οπλισμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Άγιος Ευστράτιος έχει 300 κατοίκους, ενώ υπάρχουν 30 παιδιά που φοιτούν από νηπιαγωγείο μέχρι και λύκειο και ακόμα δέκα προσχολικής ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τα 34 χρόνια. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που επέστρεψαν στο νησί, συχνά μετά τις σπουδές τους, για καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και στήριξη του τόπου τους.

Στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Ευστρατίου αναφέρθηκε και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζητά να βρεθεί λύση άμεσα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ενόψει της τουριστικής σεζόν.

«Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) βάση της οποίας κηρύχθηκε έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία που εξυπηρετούσε την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών. Περιθώρια άλλων καθυστερήσεων από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχουν. Η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ειδικά ο Άγιος Ευστράτιος, εδώ και δύο μήνες, είναι μεγάλη και ενδεχόμενη παράταση της σημερινής κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα καταδικάσει το νησί σε μόνιμο οικονομικό μαρασμό».

Ερώτηση στην Βουλή απο Το Ποτάμι:

Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον Αη Στράτη, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή Το Ποτάμι. Μέσω αυτής, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης καλεί τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Δρίτσα να προβεί σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, σε ό,τι αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού.