X

Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Brussels Group

Για αύριο μετατίθεται η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες. Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων.

Ant1news

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελικά δια ζώσης το Brussels Group στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές, σήμερα έγιναν συγκεκριμένες επεξεργασίες σε διάφορα θέματα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ απόψε θα πραγματοποιείτο τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε σήμερα ότι την Πέμπτη θα γίνει Euro Working Group  με τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας πως το τί θα συζητήσουν για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις σήμερα στο Brussels Group γίνονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους φτάνει το απόγευμα στις Βρυξέλλες και αύριο θα αρχίσουν τις συζητήσεις.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι χρειάζεται «σκληρή δουλειά για να επιταχυνθεί η διαδικασία» προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, μεταξύ ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών και επανέλαβε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι «όσο πιο γρήγορα κλείσει η συμφωνία τόσο το καλύτερο».  

Η κατεύθυνση της  κυβέρνησης προς τα τεχνικά κλιμάκια που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατόν, αλλά εντός του πλαισίου των ελληνικών κόκκινων γραμμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Ανοιχτά θέματα, παραμένουν ο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στα δημοσιονομικά. Βασικό πρόβλημα όμως που παραμένει για τους δανειστές φαίνεται να είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε μια σειρά από προβλέψεις, ανάμεσά τους και για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το ΔΝΤ συνεχίζει να βλέπει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1%.

Στον ΦΠΑ, οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές (έναν χαμηλό γύρω στο 10% για βασικές υπηρεσίες και τρόφιμα και έναν υψηλό πάνω από 20% για τα περισσότερα προϊόντα). Η ελληνική πλευρά επιμένει στο σχέδιο με τρεις συντελεστές 7%, 14% και 23%, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα το καταφέρει.

Μεγάλη απόκλιση υπάρχει όμως στο συνταξιοδοτικό, όπου η αντίδραση των δανειστών για τη μηδενική ρήτρα και τη 13η σύνταξη είναι αρνητική.

Σύγκλιση απόψεων δεν υπήρξε ούτε στο θέμα των εργασιακών, που συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς τέθηκε και η πρόταση για επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, κάτι το οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών θεώρησαν οπισθοδρόμηση στις συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε παρέμβαση προς το ΔΝΤ, όπως συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και μάλιστα ο τελευταίος προτίθεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7 που θα αρχίσει την Τετάρτη στη Γερμανία.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πρέπει να επιταχυνθούν λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει Plan B και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.