X

Αναιρεί «εαυτόν» ο Βαρουφάκης για τον φόρο στις αναλήψεις μετρητών

Δεν τίθεται θέμα επιβολής του τέλους, αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μόλις δύο ώρες πριν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ant1news

Διάψευση στα όσα ο ίδιος είπε μόλις δύο ώρες νωρίτερα εξέδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με την πιθανότητα να επιβληθεί φόρος στις αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ αλλά και των γκισέ των τραπεζών.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους αναφορικά με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επιβολή «προστίμων νομιμοποίησης» σε αδήλωτες καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας και τις μεταβολές στην φορολόγηση των Ι.Χ., ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος, «ένα μικρό τέλος» όπως είπε, στις αναλήψεις μετρητών, ως αντικίνητρο για την χρήση φυσικού χρήματος και την προώθηση των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής και πλαστικού χρήματος, ώστε να παραχθεί η φοροδοιαφυγή.

Ωστόσο, πριν αλέκτωρ λαλήσαι και δίχως να υπάρχει σε εξέλιξη συνεδρίαση κάποιου οργάνου διαπραγμάτευσης  πχ. του Brussels Group, όπου να τεθεί στο μεσοδιάστημα και αν συμφωνηθεί οτιδήποτε επ΄ αυτού του μέτρου, πχ. η απόσυρση του από την συζήτηση με τους δανειστές, με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών «έσπευσε» να βάλει τέλος στην συζήτηση που είχε αναπτυχθεί για την πιθανότητα επιβολής του φόρου αναφέροντας ότι το μέτρο έχει αποσυρθεί από την διαπραγμάτευση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.

ΝΔ: Για βιβλίο Γκίνες η επικίνδυνη «αυτόδιάψευση» Βαρουφάκη

Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων «ο κ. Βαρουφάκης τα κατάφερε και σήμερα. Καταχώρησε τον εαυτό του στο βιβλίο Γκίνες» κια συμπληρώνοντας «θα τον είχαμε συγχαρεί, αλλά δυστυχώς δεν είναι αστείο.  Είναι επικίνδυνο…!».

Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικός ήταν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αρχικές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας: