X

«Διπλός φόρος» για τη νομιμοποίηση καταθέσεων

Εξετάζεται 15% φόρος για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και 30% για καταθέσεις στην Ελλάδα. Τι θα ισχύσει για τη φορολόγηση των ΙΧ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε δύο συντελεστές για τις «μαύρες» καταθέσεις σε Ελβετία ή άλλες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, δια στόματος του υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «μελετάται ο συντελεστής άλλων χωρών» σε ότι αφορά την φορολόγηση αδήλωτων καταθέσεων σε Ελβετία ή σε άλλη χώρα λέγοντας φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία που έχει φόρο 15%, εάν κάποιος θέλει τα νομιμοποιήσει από φοροδιαφυγή. 

Πάντως για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που κάποιος θέλει να τις νομιμοποιήσει, ο υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του υπουργείου είναι 30%. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν θα ήταν κακή ιδέα όποιος θέλει να νομιμοποιήσει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα να το κάνει για να μην «μπλέξει» με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ» που ήδη κάνουν αλγοριθμικούς ελέγχους για να βρουν κρυφά εισοδήματα. 

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό η διαδικασία θα αφορά μόνο στις καταθέσεις και όχι αδήλωτα εισοδήματα, που έχουν επενδυθεί σε ακίνητα ή βρίσκονται σε θυρίδες ή κάτω από τα στρώματα. Αυτά θα πρέπει να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετά να νομιμοποιηθούν με τον φόρο του 30%. 

Για φορολόγηση ΙΧ 

Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρόταση της κυβέρνησης με καθιέρωση ως βάσης φορολόγησης την σημερινή εμπορική αξία των οχημάτων και όχι τον κυβισμό «που είναι ένα αναχρονιστικό και παρωχημένο». 

Όπως είπε ο υπουργός, στη διαβούλευση, ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι φορείς και οι πολίτες ενώ την Παρασκευή έχει το πρώτο ραντεβού με τους φορείς της αγοράς αυτοκινήτου. 

Ερωτηθείς γα το αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τα τέλη κυκλοφορίας που καταβάλουν σήμερα οι οδηγοί και ειδικά τις απαλλαγές που ισχύουν για όσους κατέχουν οχήματα πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε αυτά τα πεδία καθώς όλα θα εξεταστούν στη διαβούλευση.

Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε την παροχή κάποιας επιβράβευσης σε όσους έχουν ήδη προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε μετατροπή του οχήματός τους από βενζίνη σε υγραέριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε άλλη φάση να υπάρξουν αλλαγές και στη φορολόγηση των καυσίμων κίνησης. 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στόχος των αλλαγών είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ το οποίο θα βασίζεται στην αξία καθώς και να υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων.