X

Reuters: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν στο G7 για συμφωνία με Ελλάδα

Μία συμφωνία στη βάση «λεφτά για μεταρρυθμίσεις», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ant1news


H Αμερική είναι πολύ πιθανό να πιέσει την Ευρώπη στη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της G7, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εκτιμά το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις. 

Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν, την Πέμπτη, στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κι ενώ η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει αναμένεται να συζητηθούν στα περιθώρια της Συνόδου. 

«Οι Αμερικάνοι τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε πως πρέπει να βρούμε μια λύση μιας και δεν γίνεται να ρισκάρουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη για την Ελλάδα». Οι γεωπολιτικοί λόγοι περιλαμβάνουν την περίπτωση προσφυγής της Αθήνας στην Μόσχα για οικονομική βοήθεια αλλά και την άνοδο εξτρεμιστικών κινημάτων, εμπνευσμένων από τη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters «εάν η Ελλάδα διασωθεί χωρίς όρους -αθετώντας όλες τις υποσχέσεις και μη σεβόμενη τις υποχρεώσεις της– τότε όσα έχει κάνει θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης». 

Παρέμβαση των ΗΠΑ και στο ΔΝΤ 

Ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Singh, φέρεται να είπε τηλεφωνικά στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή ότι, «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group η Ουάσινγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».