X

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Brussels Group με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Το θέμα της Ελλάδας μεταξύ των θεμάτων της G7 με παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Ant1news

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης για δανειστών με τα βλέμματα να στρέφονται σήμερα στο Brussels Group που συνεδριάζει δια ζώσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χθες έγιναν συγκεκριμένες επεξεργασίες σε διάφορα θέματα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να επιτύχει ένα συμβιβασμό και να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια στα τέσσερα ζητήματα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές:  στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν οτι η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ δεν είναι αρκετά καλή, ενώ οι ίδιοι τόνιζαν ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πλευρά των εταίρων δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% με 1,5%, αλλά σημείωναν ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα γίνει Euro Working Group  με τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας πως το τί θα συζητήσουν για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι χρειάζεται «σκληρή δουλειά για να επιταχυνθεί η διαδικασία» προς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Ελλάδα μεταξύ των κεντρικών θεμάτων της G7 - Παρέμβαση ΗΠΑ

Στο μεταξύ στη  Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.

Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

H Αμερική είναι πολύ πιθανό να πιέσει την Ευρώπη στη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της G7, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εκτιμά το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις. 

Το θέμα της Ελλάδας θα θέσει στο τράπεζι της G7 ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, μετά από σχετική εντολή του Προέδρου Ομπάμα.

Όπως μεταδίδει από τις ΗΠΑ για τον ΑΝΤ1 o Θανάσης Τσίτσας φαίνεται ότι υπάρχει συντονισμένη δράση και πρόθεση των Αμερικανών, να πιέσουν την κατάσταση, για να απομονωθεί ο Σόιμπλε, να δεχθεί το Ταμείο μία συμφωνία και να διευθετηθεί γρήγορα το πρόβλημα.

Σε ο,τι αφορά το αίτημα προς το ΔΝΤ για «πακετάρισμα» των δόσεων, να δοθούν δηλαδή όλες μαζί και όχι τμηματικά από τις 5 μέχρι τις 19 Ιουνίου, είναι κάτι που επιτρέπεται.. Ωστόσο, θα μπορούσε να ενισχύσει επικοινωνιακά τους φόβους των επενδυτών για χρεοκοπία της Ελλάδος, πριν επέλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές.