X

Στο ΥΠΟΙΚ ο Τσίπρας για σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης

Η σύσκεψη πραγματοποιείται ενόψει Brussels Group, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Ant1news

Επαναλαμβάνονται από σήμερα - αλλά με κάποια σχετική καθυστέρηση - οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του "Brussels Group".

Η καθυστέρηση οφείλεται σε βλάβη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, λόγω της οποίας διεκόπη η κυκλοφορία στον βελγικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα οι Έλληνες διαπραγματευτές, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες που πήραν την πρωινή πτώση από Αθήνα, να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, από όπου θα μεταβούν, μέ άλλο μέσο στις Βρυξέλλες για το "Brussels Group", όπου ήδη έχει αρχίσει να γράφεται η συμφωνία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. 

Στο Υπουργείο Οικονομικών από το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Ο Πρωθυπουργός έφτασε ευδιάθετος στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου τον υποδέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας «ξαφνιάστηκε» με το πλήθος των δημοσιογράφων που βρίσκονται στο υπουργείο, λέγοντας «τι κάνετε όλοι εσείς εδώ;», ενώ σε ερώτηση για το ποια θέματα θα συζητηθούν στην εν λόγω σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «κάθε μέραμ όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι».



Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών ως την επόμενη Τετάρτη, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της ευρωζώνης. 

Εν τω μεταξύ, ανώτερες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντική τη συνεδρίαση του σημερινού Brussels Group, καθώς όπως τονίζουν χαρακτηριστικά "αυτό, διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας".

Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις» δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους».

Ωστόσο, ως «πιθανό σενάριο» θεωρεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί, κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Στο μεταξύ στη Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.

Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου εξέφρασε την ανησυχία ότι ένας κακός υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγούσε σε νέα ελληνική κρίση, σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ομιλία του στο London School of Economics, ο κ. Λιου είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το γραφείο του Αμερικανού υπουργού, κατά τη συνομιλία, ο Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να βρει κοινό έδαφος με τους διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.