X

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες -Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Ισοδύναμα απαιτούν οι Θεσμοί για να κλείσει η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί από την μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μείωση αντικειμενικών αξιών 25% έως και 35% αναμένεται το επόμενο 20ημερο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι εάν ακολουθήσει και ο νέος ΕΝΦΙΑ την πτωτική αυτή πορεία, τότε από 2,6 δις ευρώ που μάζεψε από τον φόρο ακινήτων πέρυσι το Κράτος, φέτος θα έχει χασούρα από 600 έως και 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα μαζέψει 1,7 έως 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι έτοιμες οι νέες, αναπροσαρμοσμένες, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και τον νέο φόρο ακινήτων και αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και δεν υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ή τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων για φέτος, με επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση αυτή συνεπάγεται αναζήτηση πρόσθετων εσόδων έως και 900 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργησή του από φέτος, θα αρχίσει να πληρώνεται το αργότερο από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει, δια του Γιάννη Βαρουφάκη ότι οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα και θα καλυφθούν από ισοδύναμα.

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό με τους Θεσμούς ώστε να σφραγιστεί η συμφωνία, φαντάζει απίθανο να αναζητήσει από άλλες πηγές αναπληρωματικά έσοδα 900 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι οριζόντια και για κάποιους έρχονται ισοδύναμες επιβαρύνσεις.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες για περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Σε ακριβότερες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές, οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των υποτιμημένων στο παρελθόν αντικειμενικών αξιών.