X

Το ελληνικό ευρώ που θα κατακλύσει την ευρωζώνη

Γιατί επέλεξε η Κομισιόν ένα ελληνικό ευρώ ως επετειακό νόμισμα; Τι απεικονίζει και ποια η σχέση του με τις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα;

Ant1news

Η Κομισιόν επέλεξε ένα ελληνικό ευρώ για τα 30 χρόνια από την υιοθέτηση της σημαίας της με τα δώδεκα αστέρια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό νόμισμα των δύο ευρώ επελέγη έπειτα από έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Αφού είχε επιλεγεί μαζί με άλλα τέσσερα σχέδια, το ευρώ που σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συγκέντρωσε περίπου το 30% των προτιμήσεων, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Η επιλογή αυτή δεν σηματοδοτεί καμία ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού απέναντι στις δυσκολίες που περνά η χώρα, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς η εθνικότητα κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η μπροστινή όψη του επιλεγέντος νομίσματος αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, "δώδεκα αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης".

"Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτού του έτους", διευκρίνισε η Επιτροπή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην "εθνική" όψη του ενιαίου νομίσματος.

Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.

Για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα είναι η 36η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησής της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), καταλήγει το Γαλλικό Πρακτορείο.