X

Αγώνας δρόμου για συμφωνία ενώ ο χρόνος τελειώνει

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των δανειστών προς την Αθήνα. «Τελεσίγραφο» του EWG: Χωρίς συμφωνία μέχρι την άλλη εβδομάδα, δεν θα γίνει εκταμίευση.

Ant1news

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των Θεσμών προς την Αθήνα καθώς τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται σήμερα στο Brussels Group ενώ το Euroworking Group που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης έστειλε μήνημα στην Αθήνα οτι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Τελεσίγραφο από το EuroWorking Group

To EuroWorking Group που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τότε δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ έγινε σαφές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συγχρόνως τονίστηκε ότι θέλει ακόμα δρόμο για να κλείσει η συμφωνία.

Το μόνο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, ωστόσο παραμένη η μεγάλη απόκλιση σε ασφαλιστικό, εργασιακό αλλά και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, Μέρκελ και Ολάντ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, διάρκειας μίας ώρας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει αμοιβαία επωφελής λύση.

Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι μέχρι την Κυριακή να κλείσει η συμφωνία, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, εκτός από την ενίσχυση της Ευρωζώνης.