X

Πενταμερής: Εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας

Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ συζήτησαν στο Βερολίνο την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.

Ant1news

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση στο Βερολίνο  μεταξύ της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών.

Κατά τον ίδιο, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο πριν την συνάντηση για ένα τεχνικό κείμενο που επρόκειτο να διαμορφωθεί στην πενταμερή του Βερολίνου με σκοπό να σταλεί στη συνέχεια στην Αθήνα ως η μόνη λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας και παραμονή στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τη συζήτηση επί αυτού του κειμένου στο Βερολίνο επιβεβαιώναν νωρίτερα την Δευτέρα και πηγές του Μαξίμου, οι οποίες όμως σημείωναν ότι το κείμενο είχε καθυστερήσει εξαιτίας δυστοκίας ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το προσχέδιο των εταίρων θα συζητηθεί στο σημερινό Brussels Group, που θα συνεδριάσει προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διάφορες παραμένουν.

Νέα παρέμαση από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά "όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Εν τω μεταξύ περίπου τέσσερις ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης,  o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Οι κ. Λαφαζάνης και Σπίρτζης αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης όπου συζητήθηκε το ΔΣ των δημόσιων Οργανισμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι.  Μετά το τέλος της συνάντησης  δεν έγιναν δηλώσεις. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι επί τάπητος τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας άμεσα.