X

Οι θεσμοί συμφώνησαν για τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα

Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών γνωστοποίησε ότι οι θεσμοί συμφώνησαν για τους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στη χώρα μας.

Ant1news



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν την Τρίτη για τους όρους της συμφωνίας που θα προταθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος που διαρκούν τέσσερις μήνες, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα το Reuters.

Η πρόταση καταρτίστηκε μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, τη Δευτέρα, κατά την οποία η Μέρκελ και ο Ολάντ άσκησαν πιέσεις να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, το κείμενο "καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων". Θα συζητηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αύριο, είπε η ίδια πηγή.

Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει στείλει πλήρες κείμενο στους Θεσμούς, το οποίο φαίνεται ότι είναι περίπου 50 σελίδων, μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας και πιστωτών στο Brussels Group. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πλέον την απάντηση στο δικό τους σχέδιο, αλλά και την πρόταση από την άλλη πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro Working Group, υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Μάλιστα, υποδηλώνεται και η πιθανότατα σύγκλησης ενός έκτακτου Εurogroup, ίσως και εντός της εβδομάδας.

Πάντως, σύμφωνα με το Ρόιτερς, το σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς κρίθηκε  μη ολοκληρωμένο. Οι Θεσμοί, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θεωρούν ότι το ελληνικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος συνήθως εξέφραζε επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας, βλέπει τώρα πως είναι θέμα χρόνου. Το πλάνο των δανειστών, κατά τον Σπίγκελ, είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter, οι τεχνικές ομάδες των δανειστών ολοκλήρωσαν το κείμενο για τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης και η παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι θεωρητικά δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.