X

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του ΔΝΤ

Το παρασκήνιο της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΝΤ.Να επιβληθεί η σκληρή γραμμή τους επιχειρούν Σόιμπλε και Λαγκάρντ. Zητoύν μέτρα ύψους 5 δις. Που αποσκοπούσε η πενταμερής του Βερολίνου.

Ant1news

Έκτακτη ενημέρωση από την Κριστίν Λαγκάρντ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε χθες, όπου συζητήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις, αλλά και το αντικείμενο της πενταμερούς του Βερολίνου.

Ανώτατος αξιωματούχος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ενημέρωσε τους Έλληνες ανταποκριτές ότι «βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου» και ότι η Ελλάδα έχει διορία. «Το μπαλάκι βρίσκεται στην Ελλάδα και πρέπει να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία» περίγραψε ο ίδιος την κατάσταση.

«Η αντιπρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ.Γιούνκερ στον κ.Τσίπρα θα λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης στο διηνεκές και της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αντάλλαγμα θα ζητηθούν μέτρα ύψους 5 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται περικοπή των συντάξεων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από το 2015» δήλωσε ο αξιωματούχος στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.

Η γραμμή της πλειοψηφίας της πενταμερούς είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα μέτρα αυτά, που θα υπάρχουν στην αντιπρόταση είναι αυτά που περιλαμβάνονται στην 5η αξιολόγηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η πρόταση αυτή θα είναι η τελική πρόταση προς διαπραγμάτευση.

Ισχυρίζονται ότι η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο δεν έγινε για να εξεταστεί η 47 σελίδων πρόταση της Αθήνας, αλλά για να υπάρξει μια κοινή πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Επιτροπής, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους.

Η πρόσκληση στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ισοδύναμη της υιοθέτησης στη γραμμή Σόιμπλε, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι στην πενταμερή επιχειρήθηκε να πειστεί η κ.Μέρκελ να δεχθεί αυτή την αντιπρόταση, γιατί έχει διαφορά απόψεων από τον κ.Σόιμπλε. Ο ίδιος ο Γερμανός Υπουργός ωστόσο, με σημερινή του δήλωση διαψεύδει την πληροφορία και δηλώνει ότι συμφωνεί με την Καγκελάριο στο θέμα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Γιούνκερ έχει αναλάβει να μεταφέρει την αντιπρόταση στην ελληνική πλευρά.

Ο κ.Σόιμπλε φέρεται έχει προειδοποιήσει την κ.Μέρκελ ότι είναι διατεθειμένος να προκαλέσει ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν επικρατήσει η σκληρή γραμμή του.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν θεωρείται απίθανη η δημόσια παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα μέσα στις επόμενες ώρες.