X

Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις οποίες επιμένει η Αθήνα

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, οι διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό και τα «αγκάθια» που μπλοκάρουν τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Ant1news

Δεν κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση που έστειλε στους θεσμούς σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ αφήνει ανοικτό το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Ανυποχώρητη είναι επίσης η ελληνική πλευρά στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας βιωσιμότητας στις επικουρικές, ενώ για τις κύριες συντάξεις, στο αίτημα των πιστωτών για ποσοστό αναπλήρωσης στο 53%, η κυβέρνηση απαντά με τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, προκειμένου στο πλαίσιο της ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης οι κύριες συντάξεις, σταδιακά, να φθάσουν από το 62% του συντάξιμου μισθού που είναι σήμερα στο 72%.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ:

  • τον χαμηλό 6% για βασικά είδη τροφίμων, φάρμακα και βιβλία.
  • τον μεσαίο 11% για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων, την εστίαση και τις ΔΕΚΟ
  • τον υψηλό 23% για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για το 2015, με προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2016.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το κείμενο της Ελλάδας αποτελεί το αποτέλεσμα όλης της διαπραγμάτευσης του προηγούμενου διαστήματος  και ότι δεν είναι της μορφής «take it or leave it» αλλά στο πλαίσιο της συμβολής της ελληνικής πλευράς για τις δυνατότητες και τις συζητήσεις που είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες  και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης  και των επικοινωνιών και των επαφών που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνουν, μάλιστα ότι πρόκειται για ένα κείμενο που μπορεί να αποτελέσει την απόφαση χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν και κινείται μέσα στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, εξηγώντας πως ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στην Le Monde που έχει μια σειρά από προτάσεις.

Ανεπαρκή θεωρούν την πρόταση οι θεσμοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία απόσταση της τάξης των 2 δισ. ευρώ που χωρίζει τη δημοσιονομική απόδοση των ελληνικών προτάσεων με αυτές που έχουν στα δικά τους σχέδια.

«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντιπρόταση των θεσμών πρόκειται να παρουσιάσει στη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόταση των εταίρων καταρτίστηκε μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, τη Δευτέρα, κατά την οποία η Μέρκελ και ο Ολάντ άσκησαν πιέσεις για να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.