X

FT: Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Ο Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει τα μέτρα στο σχέδιο των εταίρων και τις εσωτερικές κόντρες τους για το ελληνικό χρέος, την ώρα πάντως που η Αθήνα επιμένει σε κόκκινες γραμμές. Δείτε και τα δύο σχέδια.

Ant1news

Το σχέδιο συμβιβασμού που έχουν ετοιμάσει οι πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, ποσοστό που αυξάνει σε 3,5% για το 2018, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλείται αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση.

Όιπως γράφει στο άρθρο του, "το πρωτογενές πλεόνασμα (έσοδα μείον έξοδα εξαιρουμένων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους), είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συμφωνία, καθώς αυτό θα καθορίσει πόσα μέτρα λιτότητας θα κληθεί να λάβει η Αθήνα.

Επιπρόσθετα με την απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, ποσοστό που αυξάνει στο 3% για το 2017 πριν ανέλθει στο 3,5% για το 2018.

Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από όσα προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο. Αλλά παράλληλα είναι σκληρότερα απ’ αυτά που επιθυμούσε η Αθήνα.

Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν πιαστούν.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ και γι’ αυτό στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται ανακούφιση του χρέους.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί απόψε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ", εν μέσω πυκνών "μηνυμάτων κορυφής" απο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τους Μέρκελ, Ολάντ και Ντράγκι, την ώρα πάντως που άλλοι αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης κάνουν διφορούμενες δηλώσεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Επιμένει στις "κόκκινες γραμμές" η Αθήνα

Την ίδια ώρα η Αθήνα, όπως διαφάνηκε και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα απο το Μαξίμου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, δεν κάνει πίσω απο το σχέδιο που έστειλε στους θεσμούς σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ αφήνει ανοικτό το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Ανυποχώρητη είναι η ελληνική πλευρά και στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας βιωσιμότητας στις επικουρικές, ενώ για τις κύριες συντάξεις, στο αίτημα των πιστωτών για ποσοστό αναπλήρωσης στο 53%, η κυβέρνηση απαντά με τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης, ώστε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης οι κύριες συντάξεις, σταδιακά, να φθάσουν από το 62% του συντάξιμου μισθού που είναι σήμερα στο 72%.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ:

  • τον χαμηλό 6% για βασικά είδη τροφίμων, φάρμακα και βιβλία.
  • τον μεσαίο 11% για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων, την εστίαση και τις ΔΕΚΟ
  • τον υψηλό 23% για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για το 2015, με προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2016 (έναντι 1% και 2% αντιστοίχως των θεσμών, που ζητούν ακόμη 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018).

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το κείμενο της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του προηγούμενου διαστήματος κι ότι δεν είναι της μορφής «take it or leave it», αλλά στο πλαίσιο της συμβολής της ελληνικής πλευράς για τις δυνατότητες και τις συζητήσεις που είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες  και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης  και των επικοινωνιών και των επαφών που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ανεπαρκή θεωρούν την πρόταση οι θεσμοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία απόσταση της τάξης των 2 δισ. ευρώ που χωρίζει τη δημοσιονομική απόδοση των ελληνικών προτάσεων με αυτές που έχουν στα δικά τους σχέδια.

«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντιπρόταση των θεσμών πρόκειται να παρουσιάσει στη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόταση των εταίρων καταρτίστηκε μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, τη Δευτέρα, κατά την οποία η Μέρκελ και ο Ολάντ άσκησαν πιέσεις για να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.